latinica  ћирилица
16/12/2014 |  17:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Словеначки месари у кризи због санкција Русији

Словеначка месно-прерађивачка индустрија, која годишње оствари 700 милиона евра прихода и запошљава 5.000 људи, доживљава кризу због стрмоглавог пада цијена на европском тржишту након што је Русија забранила увоз из ЕУ, пише словеначки лист "Дневник".
Месо - Фото: илустрација
МесоФото: илустрација

Поред тога, словеначки месари страхују да ће се због тог пада цијена трговински ланац Меркатор, као њихов главни партнер на домаћем тржишту, после спајања с Агрокором преоријентисати у цијелости на месо из увоза.

У Меркатору, међутим, кажу да нема разлога за такав страх, јер ће они "остати вјерни" домаћим словеначким добављачима, и истичу да се послије спајања са Агрокором удио словеначког меса у продаји чак и повећао, те да је за 11 мјесеци текуће године износио 91,1 одсто укупне продаје, преноси портал Сеебиз.

Уз то, у Меркатору тврде да неће, попут других малопродајних ланаца, користити ситуацију због тренутно ниских цијена меса на европском тржишту како би повећали зараду на маржи и да ће, упркос већим цијенама, и даље узимати месо од словеначких месара међу којима су главни "Цељске меснине", Панвита и Месо Камник.