latinica  ћирилица
16/12/2014 |  17:36 | Аутор: Агенције

Ко је отмичар из Сиднеја?

Ман Харон Монис, кога је полиција убила у акцији спасавања 17 особа које је држао као таоце у сиднејском кафеу "Линт", доживљавао је себе као мученика и жртву система у Аустралији. Он је био вук самотњак који је говорио о злу блискоисточних ратова, каже његов бивши адвокат.

Монис (50), који је јуче убијен у полицијској акцији ослобађања талаца, жалио се да је малтретиран у затвору због својих политичких увјерења и истицао је да је он борац за ислам и мир.

"Што се више борите против криминала, то сте мирољубивији", написао је Монис недавно на свом вебсајту, према обавештајној групи СИТЕ.

У другом коментару је навео да је он "свједок варварства аустралијске владе".

Избјегао из родног Ирана у Аустралију, веома брзо је стекао кривични досије у тој земљи.

Убијени отмичар био је отпужен за саучесништво у убиству своје бивше жене, која је избодена ножем и потом спаљена, и за сексуални напад на једну жену 2002. За те оптужбе је био пуштен на слободу уз кауцију.

Аустралијске власти се сада суочавају са питањима о томе зашто су дозволили да буде пуштена уз кауцију особа оптужена за озбиљна кривична дјела.

"Сви смо бијесни што је овај човек био на улици. Потребно је да осигурамо да учинимо све да из овог извучемо лекцију", рекао је премијер Новог Јужног Велса Мајк Берд.

Премијер Аустралије Тони Абот рекао је да је Монис био заслијепљен екстремизмом, да је болесна особа, позната полицији, али која није била на листи надзираних терориста.

Монис је одрастао у Ирану као Мухамед Хасан Мантеги. Он је 1996. основао путничку агенцију, украо новац својих клијената и побјегао, како је рекао за агенцију ИРНА шеф иранске полиције Исмаил Ахмади Могадам.

Аустралија је у то вријеме прихватила Мониса као избјеглицу.

Адвокат Адам Худа, који је заступао Мониса 2009, пошто је послао осам писама породицама убијених аустралијских војника у Авганистану, рекао је да је Монис био један од његових најчуднијих клијената.

Худа је навео да је на састанке с њим Монис долазио обучен у дугу одежду налик на мантију и "држао му предавања" о злу блискоисточних ратова.

"Рекао је да је свештено лице, али није то био и нико га није знао. Није био повезан ни са једном групом нити џамијом. Он је био само вук самотњак", рекао је Худа.

Додао је да је Мониса сматрао ексцентриком и залуђеником, али не и опасним, као и да је мислио да има право да изрази самог себе, колико год његови методи били неукусни.

 Адвокат је навео да је престао да заступа Мониса када је овај одбио да послуша његов савјет да не даје изјаве медијима.

Худа је казао да је Монис испред суднице сатима држао "лудачке говоре" и махао транспарентима.

Агенција АП додаје да су коментари Мониса на друштвеним мрежама наговестили и његово интересовање за екстремистичку Исламску државу, али да није јасно који је био ниво његове подршке тој групи.

Током држања талаца, Монис је имао два чудна захтјева: да му се донесе застава Исламске државе и да директно прича са премијером Аботом.