latinica  ћирилица
16/12/2014 |  19:37 | Аутор: СРНА

Ли Кећијанг: Направити копнено-поморску експресну линију Кина - Европа

Кинески премијер Ли Кећијанг рекао је да земље централне и источне Европе имају добре луке и аутопутеве и да би се њиховим повезивањем могла добити копнено-поморска експресна линија између Кине и Европе, чиме би се осигурали нижи трошкови.

Ли Кећијанг је на отварању Трећег самита Кине и земаља централне и источне Европе у Палати Србија у Београду рекао да је Кина спремна да својом технологијом и знањем помогне развој у земљама централне и источне Европе, у првом реду доприносећи отварању нових радних мјеста и унапређењу инфраструктуре.

"Кина се залаже за стратегију отворености према стабилности свих региона, како бисмо одговорили на заједничке тежње људи у тим регионима. Велики изазови за све земље данас су отварање нових радних мјеста, економско реструктурисање, безбједност и стабилност. Мир је правац којим треба да идемо и даље", рекао је Ли.

Кинески премијер је истакао да је један од циљева сарадње изградња нових коридора, развој инфраструктуре, те додао да ће модернизација жељезничке пруге од Београда до Будимпеште бити завршена за двије године.

Он је навео да су приоритет унапређење инфраструктуре, царинске олакшице, развијање нових области сарадње и да је Кина спремна да помогне отварање нових радних мјеста, јер има опрему и производе који ће то омогућити.

"Ове године више од 100 милиона Кинеза отпутовало је у иностранство. Морамо да направимо добар план како ту да направимо сарадњу. Кина ће подстаћи своје туристичке организације да остваре сарадњу са колегама из централне и источне Европе да се направе атрактивне туристичке понуде како би што више Кинеза посјетило те државе", рекао је Ли.

Он је напоменуо да је Кина спремна за сарадњу у области образовања и да ће настојати да олакша визне поступке како би омогућила лакшу сарадњу и виши степен размјене стручњака.

Наводећи да су Кина и Европа природни партнери и да је Европа регион са највише земаља у развоју, Ли је рекао да се радује састанку који ће сљедеће године имати са лидерима земаља ЕУ и којима ће образложити сарадњу Кине и земаља централне и источне Европе.

На самиту, осим Кине и Србије, учествује званичници још 14 земаља.

За учешће на Самиту и пратећем Економско-трговинском форуму пријављено је више од 6.600 учесника и око 550 компанија, од тога велики број из Кине.

Потписан Меморандум о разумијевању између Кине и ЦЕЕ

 У оквиру Економског самита данас је потписан Меморандум о разумијевању о заједничкој промоцији основаног пословног савјета Кине и земаља централне и источне Европе.

Меморандум су потписали потпредсједник Кинеског савјета за промоцију и међународну трговину Џанг Веј и предсједница Пољске агенције за развој предузетништва Божена Лублинска Каспрзак.

Домаћин церемоније у великој сали Центра Сава био је министар привреде Србије Жељко Сертић који је оцијенио да је сарадња између Кине и земаља ЦЕЕ успјешна и да постоје примјери добре праксе у свим земљама.

Потписан Меморандум о разумијевању између Кине и ЦЕЕ

Предсједник Бироа за трговински развој МОФЦОМ Сун Ченхај је навео да је повећан извоз робе из земаља Централне и Источне Европе у Кину и да су предузете бројне активности у циљу унапређења сарадње.

Према његовим ријечима, организовани су сајмови на којима је представљен већи број производа ових европских земаља.

Гонг Јонг, представник владе града Нингбо је истакао да је сајам производа земаља ЦЕЕ који је одржан у овом граду окупио 182 компаније и 3.500 купаца међу којима значајне кинеске компаније.

Нингбо је друга по величини лука у Кини и пета на свијету по обиму промета робе, а познат је и по производњи бијеле технике и текстилне робе.

Он је навео да је овај град остварио прошле године трговинску размјену са земљама ЦЕЕ у вриједности од 2,3 милијарде долара и позвао компаније из овог дела Европе да на сајму представе производе кинеским купцима.