latinica  ћирилица
16/12/2014 |  20:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Уелбеков роман исламом таласа Француску

Нови роман контроверзног француског писца Мишела Уелбека изазива полемику и пре самог објављивања.
Мишел Уелбек - Фото: ТАНЈУГ
Мишел УелбекФото: ТАНЈУГ

Књига "Soumission" (Покоравање), која ће се у књижарама наћи од 7. јануара, пријети да "запали" јавност својим виђењем Француске у непосредној будућности.

Славни писац замислио је да ће 2022. године, након другог мандата Франсоа Оланда, земља упасти у политичку кризу без преседана са доласком на власт "муслиманског братства" под вођством извјесног Мохамеда Бен Абеса.

Абес, који је захваљујући коалицији са УМП-ом Николе Саркозија и социјалистима поразио на изборима ултра десничарски Национални фронт, за премијера именује некадашњег министра образовања и антиглобалисту Франсоа Бејруа.

У друштву на ивици грађанског рата, ситуацију ће додатно заоштрити два предлога закона којим се предвиђа исламизација образовања и легализација полигамије.

Главни јунак, универзитетски професор Франсоам, налази се пред дилемом да ли да пређе у ислам или не.

Како преносе француски медији, министарка културе Флер Пелрен већ је изјавила да ће прочитати Уелбекову књигу чим буде објављена.

Последњи роман који је Уелбек објавио "Карта и територија" 2010. награђен је престижном Гонкуровом наградом.

Критика је Уелбекове романе често карактерисала као вулгарне, памфлетске, порнографске, а због ставова које је износио у њима и својим интервјуима оптуживали су га да је расиста, женомрзац и исламофоб.

Због антиисламских ставова и оптужби за изазивање расне и вјерске мржње 2005. је доспио на суд, мада је касније ослобођен оптужби.