latinica  ћирилица
16/12/2014 |  21:39 | Аутор: РТРС

Независне: Прце и Церићева спортисти године

Рукометаш Никола Прце и џудисткиња Лариса Церић најбољи су спортисти Босне и Херцеговине за 2014. годину, одлучио је стручни жири Избора најбољег спортисте БиХ у организацији "Независних новина" и Радио-телевизије БиХ.

Никола Прце који због повреде лигамената скочног зглоба није био у могућности да лично прими награду, за признање које је заслужио одличним играма у дресу рукометне репрезентације БиХ и Пик Сегеда захвалио је путем видео-поруке,пишу Независне новине.

"Прије свега желио бих поздравити цијењени скуп, као и све грађане Босне и Херцеговине, посебно наше вјерне навијаче који нас нису напуштали ни када нам није ишло најбоље. Велика ми је част и јако ми је драго због овог признања које сам добио од 'Независних новина' и БХРТ-а. Много ми је жао што нисам могао присуствовати свечаној церемонији", рекао је Прце и додао:

За Ларису Церић, ово је четврто признање за најбољу спортисткињу БиХ. У низу врхунских резултата које је остварила 2014. посебно мјесто у витринама заузима сребро освојено на Европском сениорском првенству у Монпелијеу.

"Желим да захвалим својој породици, тренеру Браниславу Црногорцу, генералном секретару Џудо савеза БиХ Аријани Јахи, клупским колегама из Ниппона, Едукацијском факултету у Травнику, те Министарству културе и спорта Кантона Сарајево", казала је Церићева, освајачица овог признања из 2009, 2010, 2013. и сада 2014.

За најбољег тренера изабран Драган Марковић, за најбољу екипу рукометна репрезентација БиХ
Стручни жири, којим је овај пут предсједавао великан бх. и југословенског фудбала Фарук Хаџибегић, одредио је добитнике и у преосталих девет категорија.

Награду за најперспективнију спортисткињу ове године је и те како заслужила Николија Станивуковић, члан Атлетског клуба Борац из Бањалуке и једна од ријетких бх. атлетичарки која се с успјехом бави изузетно захтјевном дисциплином: седмобојем. Титулом најперспективнијег спортисте окитио се млади кошаркашки репрезентативац Џанан Муса, најбољи стријелац Европског кадетског првенства "А" дивизије.

Награда за фер-плеј ове године отишла је бициклисткињи Лејли Тановић, која је током трке притекла у помоћ једном такмичару који је пао. Лејла је у тим тренуцима била на другом мјесту, а иако је била свјесна да ће јој заустављање одузети драгоцјено вријеме, она се није двоумила већ је помогла колеги па је на крају у циљ стигла као друга.

Награда за животно дјело постхумно је додијељена легендарном голману бањалучког Борца Слободану Каралићу. Исто признање отишло је у руке Ивана Хмјеловјеца, бившег олимпијца и човјека који је цијели живот посветио гимнастици и раду са младима.

Азмир Хусић, заљубљеник у фудбал, спасио је ФК Слобода из Тузле пропасти, а овај клуб тренутно има школу фудбала коју похађа око 400 малишана. Њему је припала награда за развој спорта.

Репрезентација БиХ у сједећој одбојци 13. пут је проглашена за најбољу екипу у спорту за инвалиде. Златна медаља на Свјетском првенству била им је 13. најсјајније одличје у витринама, а капитен најтрофејнијег тима у БиХ Сабахудин Делалић добитник је награде за најбољег спортисту у спорту за инвалиде.