latinica  ћирилица
17/12/2014 |  08:15 | Аутор: РТРС

Почела Посебна сједница НСРС: мандатарка саопштава имена министара у новој влади-пренос на РТРС-у

У Бањалуци је почела посебна сједница Народне скупштине Републике Српске,на којој ће мандатарка за састав нове владе Жељка Цвијановић изложити експозе и саопштити имена министара који би требало да чине нову владу
Народна скупштина РС - Фото: РТРС
Народна скупштина РСФото: РТРС

СНСД-у припада осам ресора, социјалистима четири, ДНС-у три, а једног министра даће ХДЗ БиХ. Нова имена у Кабинету Жељке Цвијановић из СНСД-а су Драган Лукач, као први човјек Министарства унутрашњих послова, Антон Касиповић, у министарству правде и Златан Клокић у ресору за економске односе и регионалну сарадњу. Сребренка Голић, Јасмин Комић, Драган Богданић, Стево Мирјанић и Зоран Тегелтија задржали су досадашње министарске позиције и у новој влади. Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић кандидат је за министра индустрије, енергетике и рударства, а Миленко Савановић из Мркоњић Града за министра рада и борачко-инвалидске заштите. Јасмина Давидовић из Фоче кандидована је за министарку породице, омладине и спорта, а Предраг Глухаковић из Брчког, за министра трговине и туризма.

Кадар ДНС-а Лејла Решић остаће министарка управе и локалне самоуправе, а Дане Малешевић заузеће позицију министра просвјете и културе. Неђо Трнинић кандидат је за министра саобраћаја и веза.

Министарство за избјеглице и расељена лица и даље ће водити ХДЗ-ов Давор Чордаш.

Након завршетка друге посебне сједнице биће одржана и трећа сједница на којој ће посланици бирати потпредсједнике парламента. У коалцији Домовина незадовољни што прво неће бити бирани потпредсједници. Да ли ће подржати нову владу одлучиће уочи сједнице. Из СНСД-а тврде да ће и без посланика Домовине, парламент подржати нову владу.