latinica  ћирилица
17/12/2014 |  09:28 | Аутор: Б92

Пеђин дрес званично под сводовима "Арко Арене"

Сакраменто Кингси званично су повукли из употребе дрес Предрага Стојаковића са бројем 16 током церемоније у полувремену меча са Оклахома Ситијем.

Стојаковић је тако постао четврти играч "Кингса" чији дрес се нашао под сводовима дворане, послије Мича Ричмонда, Криса Вебера и Владе Дивца.

"Осјећам се почаствовано, ово је признање за све оно што је наш тим успио да постигне у кратком периоду. Имали смо изванредну хемију, они су ме чинили бољим, не само на терену, него и ван њега. Веома је важно да волиш посао којим се бавиш, а овде сам увијек осјећао да не желим да изађем из сале", рекао је Стојаковић у емисији посвећеној њему, а на паркету "Арко" Арене дуго није могао да дође до ријечи од овација са трибина.

Када су се аплаузи стишали, Пеђа је казао:

"Хвала вам, људи“, а онда је поново прекинут скандирањима "Пеђа, Пеђа", "Ово је невјероватан тренутак за мене и моју породицу. Желим да се захвалим новим власницима на уложеном труду и на томе што су задржали тим у Сакраменту. Хвала навијачима, увијек сте нас подржавали, ви сте најбољи и најбучнији навијачи на свијету. Хвала мојим пријатељима који су дошли овдје, цијеним то много, као и онима који гледају код куће. Хвала и Џефу Питрију и Вејну Куперу што су ми дали шансу и што су вјеровали у мене, као и тренеру Рику Аделману и његовом стручном штабу".

Саиграчи из чувене генерације "Кингса" били су срећни због једног од најбољих шутера у историји НБА лиге.

"Играо сам са много кошаркаша током каријере и он је један од најбољих шутера које сам гледао. Задовољство ми је што сам сада овдје да подијелим овај тренутак са својим добрим пријатељем Пеђом. Имао је дивну каријеру, он је сјајан саиграч, отац и супруг", рекао је Дивац, након чега је услиједио загрљај са Стојаковићем.

"Додао бих му лопту, он би био на метар и по иза линије за три поена, а њему је то било као полагање. Невјероватан шутер", каже Даг Кристи.

"Он је један од најбољих саиграча које сам имао, Пеђа је један од најбољих људи са којима сам играо. Биће дивно видјети његов дрес под сводовима дворане", изјавио је Крис Вебер.

Током 13-годишње каријере у САД Стојаковић се уписао у историју НБА лиге:

- освојио је шампионски прстен (2011. са Даласом)
- три пута је играо за Ол-стар тим Запада (2002, 2003, 2004)
- четврти је по проценту убачених слободних бацања (89.5%)
- четврти је тројкаш са 1760 убачених шутева
- шести је по проценту погођених слободних бацања у плеј-офу (90%)
- први је у историји НБА који је почео меч дајући првих 20 поена за своју екипу (у Њу Орлеансу)