latinica  ћирилица
17/12/2014 |  09:36 | Аутор: СРНА

Могерини: Остаће јединство евроспког блока

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини изјавила је да ће европски блок остати уједињен по питању Украјине, упркос притиску неких чланица да се укину или ублаже санкције уведене Русији.

Могеринијева је, током своје прве посјете Украјини од када је у августу именована на дужност шефа европске дипломатије, рекла предсједнику Петру Порошенку да ће Брисел блиско сарађивати са Кијевом.

"Разговарали смо о начину на који ће ЕУ задржати своје јединство, које постоји и постојаће, и подржавати пуно спровођење свих тачака споразума из Минска", нагласила је Могеринијева.

Према њеним ријечима, ЕУ ће остати у Украјини како би се осигурало окончање сукоба уз пуно поштовање суверенитета и територијалног интегритета те земље.

Могеринијева је у Кијев допутовала пред сутрашњи самит ЕУ на којем ће бити донесена одлука о евентуалном јачању или ублажавању санкција уведених Русији.

Чланице ЕУ, попут Бугарске и Италије, те дио њемачке пословне заједнице и политичара, желе да санкције Русији буду ублажене или укинуте.