latinica  ћирилица
17/12/2014 |  10:29 | Аутор: СРНА

У нападу талибана на банку 10 мртвих и 14 рањених (ВИДЕО)

Најмање 10 лица је убијено, а 14 рањено након што су талибански екстремисти упали јутрос у представништво Кабулске банке у главном граду провинције Хелманд - Лашкар Гаху.
Напад Талибана у Helmand - Laškar Gahu - Фото: ТАНЈУГ
Напад Талибана у Helmand - Laškar GahuФото: ТАНЈУГ

Међу жртвама су пет полицајаца и пет цивила, преноси АФП.

"Према нашим информацијама, у нападу су учествовала четворица талибана, од којих је један активирао експлозивне направе, док су тројица ступила у обрачун са снагама безбедности", рекао је Фарид Ахмад Обаиди, портпарол полиције провинције на југу Авганистана.

Портпарол полиције Хелманд Омар Џвак рекао је да су, према последњим информација, сва три нападача убијена.

Он је навео да је експлодирала још једна бомба која је активирана у тренутку доласка амбулантних кола, када су два цивила рањена.

Запослени у банци, који су имали срећу да побјегну, пренијели су да су талибани искористили огромну гужву у банци, будући да су у том моменту владини службеници дошли да подигну са рачуна своје плате.

Власти за сада не саопштавају колико људи је било у банци у тренутку трајања сукоба.

Портпарол талибана је преузео одговорност за напад на Кабулску банку, која је 2010. једва преживела корупционашку аферу која је открила проневјеру од 900 милиона долара.

Напад авганистанских талибана дошао је само дан након што су пакистански талибани извели оружани напад у војној школи у Пешавару, усмртивши 141 особу, од чега су 132 били ученици.

Стравичан напад у школи су осудили и талибани из Авганистана.

Пакистански талибани су одвојени од авганистанских, али су у савезу с њима. Циљ и једних и других је да сруше владе својих земаља и установе исламску државу.

Аналитичари сматрају да Авганистан све више тоне у нестабилност како се приближава 31. децембар, што је крајњи рок за повлачење страних трупа предвођених НАТО, после 13-годишње мисије борбе против талибана.

У протекло вријеме су појачани напади на војне аутобусе, тимове за деминирање терена и страна представништва у Кабулу.

Повлачење НАТО-а биће прилика за авганистанку полицију и војску да преузму комплетну надлежност над цијелом земљом.