latinica  ћирилица
17/12/2014 |  11:16 | Аутор: СРНА

Тучић указао на значај кинеских инвестиција у БиХ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић, који учествује у раду Економско-трговинског форума у оквиру трећег Самита Кине и земаља централне и источне Европе у Београду, указао је на значај кинеских инвестиција у БиХ, посебно у секторима инфраструктуре и енергетике.

 
Тучић је позвао учеснике Форума да посјете БиХ у циљу даљег унапређења међусобне привредне сарадње, саопштено је данас из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

У оквиру Форума размотрене су могућности јачања економске и трговинске сарадње земаља централне и источне Европе и Кине, те реализације кинеских инвестиција у овим земљама у областима енергетике, инфраструктуре, индустрије, информационих технологија, пољопривреде и туризма.

У том смислу дефинисан је амбициозан циљ да се у петогодишњем периоду међусобна трговинска размјена између Кине и земаља региона удвостручи, наводи се у саопштењу.

Током Форума разматране су и могућности заједничког наступа на трећим тржиштима, те дефинисани конкретни кораци у правцу успостављања Пословног савјета, као институционализованог механизма посредством којег би била олакшана реализација циљева које су партнерске земље заједнички утврдиле.