latinica  ћирилица
17/12/2014 |  11:49 | Аутор: sportal.rs

Звезда дугује 50 милиона евра

Завршена је вишемјесечна истрага у вези с пословањем ФК Црвена звезда у периоду од 2006. до 2012. године, полиција је до детаља прочешљала више од 80 трансфера и није пронашла ништа незаконито у њима, сазнаје Курир.
Стадион Црвене звезде - Фото: РТРС
Стадион Црвене звездеФото: РТРС

Самим тим, неће бити ни кривичних пријава, јер је дуг, како се наводи, настао због недомаћинског пословања, малих прихода, а великих трошкова.

Црвена звезда има дуг од 50 милиона евра, али како Курир преноси, све је обустављено, јер нису пронађени докази за покретање кривичних пријава. Чини се да је дуг сам од себе настао. Неће бити оптужница за бивше предсједнике клуба: Драгана Стојковића, Топлицу Спасојевића, Дена Тану и Владана Лукића, као и чланове њихових управа, прије свих генералне секретаре Небојшу Лековића, Зорана Дамјановића, Сашу Козића и Андрију Клеута.

Тужилаштво је обавило информативне разговоре са свим члановима тадашње управе клуба. Дуг ФК Црвена звезда тренутно износи 54 милиона евра.

Како Курир сазнаје, комплетан дуг настао је на основу недомаћинског пословања, великих трошкова и малих прихода и нерационалног задуживања, што не може да буде основ за кривично гоњење. Клуб је далеко мање зарађивао него што је трошио.

Тако Звезда преживљава најгоре моменте од оснивања због астрономских плата играчима попут Аилтона, Сузукија, Лукаша, Јестровића, Тричковског, Коромана, Жеферсона, Броновицког, Борхе, Пашека, Евандра... Међу сумњивим трансферима били су прелазак Владимира Стојковића у Нант за милиона евра (2006. године), Милана Бишевца у Ланс за 2,6 милиона евра (2007), Николе Жигића у Расинг за 6,25 (2006.), Бошка Јанковића, чији је трансфер у Мајорку износио 3 милиона евра (2006.) и Ненада Ковачевића у Ланс за 2,6 милиона евра (2006.)