latinica  ћирилица
17/12/2014 |  12:06 | Аутор: СРНА

Градња пруге Београд - Будимпешта од користи региону

Премијери Кине, Србије, Мађарске и Македоније изразили су данас задовољство што ће се градити пруга Београд-Будимпешта, која ће бити од користи земаља региона централне и источне Европе, те помоћи сарадњи Кине са Европском унијом.

Кинески премијер Ли Кећијанг рекао је након потписивања споразума о сарадњи српске и мађарске жељезнице, као и царинских органа, које су потписали представници тих земаља, да ће та пруга допринијети развоју Србије и Мађарске, али и других земаља.

Ли је оцијенио да ће пруга, која би требало да буде завршена за двије године, омогућити да се брже остварују интереси Кине и земаља централне и источне Европе, што ће подстаћи економију и донијети користи Кини и земљама Европе.

"ЕУ је највећи трговински партнер Кине и потребно је да се повећају даљи привредни односи, а ова пруга ће у томе одиграти значајну улогу", рекао је Ли.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је ово за Србију велики и важан дан, јер ће нова пруга допринијети развоју индустрије и још већој повезаности са Мађарском, Македонијом и омогућити далеко бржи проток путника и робе.

Вучић је објаснио да ће пруга скратити путовање од Београда до Будимпеште са осам на два и по сата, што је брже од путовања ауто-путем, те истакао да ће бити урађено све што је потребно како би овај пројекат био остварен у року.

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је на заједничкој конференцији за новинаре да је ово срећан дан за Мађарску и да омогућава тој земљи да искористи своју позитивну географску позицију.

Македонски премијер Никола Груевски оцијенио је да је ово важан пројекат за регион, Европу и за Кину, те закључио да ће промијенити ток ствари и помоћи напретку земаља, јер ће омогућити бржи проток робе и људи.