latinica  ћирилица
17/12/2014 |  12:14 | Аутор: СРНА

Јевреји од вечерас до 28. децембра славе Хануку

Јевреји од данас до 28. децембра славе празник Ханука или Хаг хаурим, празник слободе и свјетлости.

Ханука представља прославу побједе Јевреја Макабејаца над паганском хеленско-асиријском војском предвођеном Антиохијем IV, као и посвећења Другог Храма који је оскрнављен током хеленско-асиријске окупације Јерусалима. У знак сјећања на чуда која су се десила, за Хануку се користи посебан осмокраки свијећњак, са допунским деветим краком, а паљење свијећица у свијећњаку представља централни чин цјелокупне прославе празника. Прве ноћи пали се прва свијећица, а сваке наредне ноћи још по једна.  Легенда каже да је оно мало уља за паљење свјетиљки, колико је било, горјело седам дана. Стога се празник обиљежава паљењем свијећица или свјетала у овом периоду током недјељу дана, када се сваког дана пали по једна свјећица, односно свјетло више. Тако се празник у кућама обиљежава паљењем Ханукија - свијећњака или лампе са осам кракова и једним додатим централним, а оставља се у прозору сваке куће.  Ханука је весео празник када се чланови породице и позвани гости окупљају око трпезе пуне јела. Окупљене породице често размјењују ситне поклоне сваке ноћи и једу пржену храну, у знак сјећања на значај уља. Тих дана нема постова, јер је читав празник посвећен радости.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је празник Хануку свим Јеврејима у Републици Српској и БиХ.

Поводом овог великог јеврејског празника, Додик је пожелио свима који га празнују да празничне дане прославе у кругу породице и пријатеља, у миру, срећи и благостању.

Премијерка Жељка Цвијановић упутила је у име Владе Српске и у своје име честитку јеврејским општинама и свим Јеврејима у Републици Српској и БиХ поводом великог јеврејског празника Хануке. 

"Желим вам да овај традиционални празник свјетлости проведете у духовном миру и добром здрављу у кругу својих породица, пријатеља и комшија", наводи се у честитки Цвијановићеве, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.