latinica  ћирилица
17/12/2014 |  13:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Јоксимовић: За Србију нема нових услова ЕУ

Министарка без потфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да ЕУ Србији не поставља нове услове за напредак у процесу придруживања.

Она је навела да би требало разјаснити детаље у вези са примјеном Бриселског споразума.

У Бриселу је одржан састанак Савјета за стабилизацију и придруживање на коме Владу Србије представља министарка Јоксимовић.

"Нема нових услова, већ само стандарда које треба да достигнемо", рекла је Јоксимовић послије састанка Савјета за стабилизацију и придруживање у сједишту Европског савјета.

Она је казала да је Србија помало разочарана што ове године није добила временски оквир за отварање првих преговарачких поглавлља, али да ће то само дати додатни подстицај за рад на европскиим интеграцијама.

"ЕУ остаје наша средњорочна и дугорочна стратегија", поручила је она.

Јоксимовић је рекла да постоје недоумице у вези са поглављем 35, односно за спровођење Бриселског споразума, а за које неке земље инсистирају да се прво отвори.

"Пуна примјена Бриселског споразума не може бити услов за отварање поглавља 35, јер нам нико није јасно објаснио модел како ће се то поглавље отворити, а наш став је да треба да сједнемо сви заједно да то разјаснимо", изјавила је она.

Јоксимовић је истакла да је српска страна свесна својих обавеза у вези са нормализацијом односа са Приштином, али да исто очекује и од друге стране и да се нада да ће наставак дијалога на високом политичком нивоу, који се очекује почетком јануара, бити прилика да се неке недоумице отклоне.

Летонски министар спољних послова Едгарс Ринкевичс, који је учествовао на данашњем састанку, потврдио је на заједничкој конференцији за медије да ЕУ не поставља препреке на европском путу Србије и да је министарки током разговора јасно ставио до знања да у Бриселу желе успјех Србије.

“Нема нових услова, али очекујемо активнији приступ спровођењу Бриселског споразума како бисмо у догледно вријеме могли да отворимо поглавље 35“, изјавио је он и додао да се од Србије такође очекује да прогресивно усклађује своју спољну политику са европском, али да се то не тиче само односа према Русији и Украјини, већ је ријеч о ширем спољнополитичком спектру.