latinica  ћирилица
17/12/2014 |  13:43 | Аутор: СРНА

Ухапшен осумњичени за напад на позориште у Москви

Чечен Хасан Закајев, осумњичен за умијешаност у опсаду позоришта у Москви, ухапшен је приликом покушаја преласка границе између Украјине и Крима с лажним пасошем, саопштио је руски Истражни комитет

Након хапшења Закајева (41), руски званичници су поново отворили истрагу о погибији 130 лица током опсаде позоришта у Москви.

За Закајевим је била расписана међународна потјерница.

Истражитељи наводе да је он припадао терористиучкој групи чији је вођа био Шамил Басајев, који је 2006. години убијен у сусједној Ингушетији.

Портпарол руског Истражног комитета Владимир Маркин рекао је да је Закајев оптужен да је организовао превоз наоружања и експлозивних направа у Москву.

Он је подсјетио да су саучесници у нападу на позориште у Москви осуђени 2004. и 2005. године на затворске казне између 7,5 и 22 године.

"Само се још један саучесник, Герикан Дудајев, налази на међународној листи најтраженијих", додао је Маркин.

Закајев и Дудајев оптужени су за чланство у криминалној банди, планирање терористичког напада и кријумчарење оружја и експлозива, пренио је ТАСС.

У октобру 2002. године, 40 чеченских милитаната упало је у московско позориште "Дубравка", гдје су узели за таоце више од 900 људи.

Послије тродневних преговора, руске безбједносне службе убациле су успављујући гас у салу, након чега су специјалци упали у објекат и убили све нападаче. Погинуло је и 130 талаца.

Истрага о овом случају трајала је дуже од четири године, али је суспендована 2007. године. Тужилаштво је саопштило да је било немогуће лоцирати оптужене, Дудајева и Закајева.