latinica  ћирилица
17/12/2014 |  15:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Плесали танго папи за рођендан

На позив упућен преко друштвених мрежа, неколико стотина људи окупило се данас на Тргу Светог Петра у Риму да би уз пјесму и плес прославило 78. рођендан папе Фрање, првог латиноамерчког папе.
Танго на Тргу Светог Петра у Ватикану - Фото: ТАНЈУГ
Танго на Тргу Светог Петра у ВатикануФото: ТАНЈУГ

Након што су одслушали његову редовну катехезу, коју је ове сриједе посветио породици, вјерници су папи најприје отпјевали "срећан рођендан" на више језика, да би потом око хиљаду парова отплесало танго уз звуке популарне аргентинске музике која је одзвањала тргом.
"Срећан рођендан, папа Фрањо! Проширите круг", узвикнула је Кристина Карморани, професорка плеса из Конвентела, на сјевероистоку Италије, која је покренула иницијативу "Танго за Фрању".

Папа је дувао и свјећице на торти коју су му поколнили аргентински свештеници, а добио је и цртеж од једног италијанског дјечака.

Рођендан папе Фрање

Актуелни римокатолички поглавар рођен је 17. децембра 1936. у Аргентини, колијевци танга.

Када је прије неколико година још био само кардинал Буенос Аиреса, Хорхе Бергољио је у једном интервјуу изјавио да је велики љубитељ танга.
"То је јаче од мене, обожавам танго", казао је он тада, а ако је судити по ријечима његове млађе сестре, папа Фрања је у младости одлично плесао овај ватрени плес.

Плесали танго папи за рођендан

Према подацима које је Ватикан објавио данас, близу 1,2 милиона људи присуствовало је ове године на папиним аудијенцијама.