latinica  ћирилица
17/12/2014 |  15:57 | Аутор: СРНА

Нови Град: Обука за жене са инвалидитетом

У Новом Граду, Добоју и Лопарама ускоро ће почети обука за 15 жена са инвалидитетом, најавила је секретар Савеза параплегичара Републике Српске Милена Обрадовић на радном састанку у Удружењу параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих лица са инвалидитетом у Новом Граду.
Нови Град: Обука жена са инвалидитетом - Фото: СРНА
Нови Град: Обука жена са инвалидитетомФото: СРНА

Она је навела да је ријеч о петомјесечном пројекту који реализује Хелсиншки парламент грађана уз финансијску подршку ЕУ.

- Обука је зе жене које на отвореном тржишту рада не могу да остваре резултате због архитектонских и стручних баријера, а едукација ће им омогућити да израђују предмете за своје домаћинство или тржиште, појаснила је Обрадовићева.

Према њеним ријечима, стручна лица ће жене на радионицама обучити за рад на машинама за шивење, које ће жене добити на кориштење.

- Планирано је и одржавање округлих столова о теми `Друштвени положај жана са инвалидитетом у руралним подручјима` јер су жене на селу, углавном, незапослене и нису друштвено ангажоване. Хоћемо да укажемо на тај проблем, с обзиром да у малим срединама чак постоје предрасуде према њима и инвалидима уопште, додала је Обрадовићева.

Она каже да је циљ указивање на проблеме лица с инвалидитетом код остваривања њихових права.

- С обзиром да је БиХ ратификовала конвенцију УН као обавезујући документ и ентитети и локалне заједнице су обавезни да рјешавају те проблеме, истакла је Обрадовићева.

Предсједник Удружења параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих лица са инвалидитетом Мирко Дрљача каже да ће обука бити значајна и омогућити женама са инвалидитетом да се ангажују и раде користан посао.

Савез параплегичара Републике Српске има осам општинских организација и окупља 1.158 чланова.