latinica  ћирилица
17/12/2014 |  17:36 | Аутор: Агенције

Цртани филмови смртоноснији од филмова за одрасле

Дјечји "цртићи" чешће описују смрт од филмова за одрасле и њихови главни јунаци чешће бивају убијени, показало је недавно објављено истраживање.

Студија је показала да главни јунаци дјечјих цртаних фимова имају два и по пута више шанси да умру од јунака филмова за "велике" а готово три пута више шанси да буду убијени и то често врло сурово.

Важни јунаци умиру у двије трећине цртаних намијењених дјеци у односу на половину у филмовима за одрасле, показала је студија објављена у Британском медицинском журналу.

"Умјесто њежнијих алтернатива типичним хорорима или драмама, дјечји анимирани филмови су заправо легло убиства и хаоса", наводи се у студији Ијана Колмана и Џејмса Киркбрајда.

Студија је анализирала дјечје цртиће са највишом зарадом од "Сњежане и седам патуљака" из 1937. до "Леденог краљевства" из 2013.

Поредила је смрти главних ликова са два филма за одрасле са највећом зарадом објављена исте године а да нису акциони или авантуристички филм намијењени дјеци.

Откривено је да су родитељи главних јунака пет пута склонији умирању у цртанима него у филмовима за "велике".

У "Бамбију", "Покахонтас" и "Петру Пану" јунаци су упуцани, у "Малој сирени" и "Успаваној љепотици" су избодени а животиње су нападале у "У потрази за Немом" и "Тарзану".

Филмови са анимираним аутомобилима и играчкама нису укључени у студију јер није јасно да концепт смрти постоји за такве јунаке.

Студија, такође, није пронашла никакав доказ да је ниво насиља порастао од 1937. и "Сњежане" гдје зла краљица-маћеха пада са литице бјежећи пред потјером бијесних патуљака.