latinica  ћирилица
17/12/2014 |  18:11 | Аутор: СРНА

Вучић-Кећијанг: Србија и Кина воде политику мира (ВИДЕО)

Предсједник Владе Србије Александар Вучић рекао је да Србија и Кина имају веома добре политичке односе, које ће унапређивати, те истакао да обје земље теже да воде независну, политику мира, те да не угрожавају било чији територијални интегритет и сагласне су о кључним политичким питањима.
Премијер Србије Александар Вучић се премијером Кине Ли Кећијангом - Фото: ТАНЈУГ
Премијер Србије Александар Вучић се премијером Кине Ли КећијангомФото: ТАНЈУГ

Вучић је, послије састанка са кинеским премијером Ли Кећијангом, захвалио на донацији Кине од 35 милиона јуана /око 4,5 милиона евра/, који ће бити искориштени и за враћање одређених камата, као и што је Србија са кинеском Ексим банком склопила још повољнији споразум за изградњу друге фазе Термоелектране Костолац Б.

Он је на конференцији за новинаре у Београду рекао да је договорено формирање радних група са Мађарском и Македонијом, али и Грчком, те да ће се до 20. јануара изаћи пред Кину с приједлозима о начину финасирања за сваку земљу за пројекат пруге Будимпешта - Београд и Београд - Скопље и даље према Атини и Пиреју.

Вучић је навео да је током кинеског самита разговарано о многим питањима, од размјене најсавремнијих технологија до термоелектране, али и извоза јагњећег меса у Кину, те додао да постоје значајне могућности за снажнији извоз српских роба на кинеско тржиште, као што је кинеска роба увијек добродошла у Србију.

- Захвалан сам кинеском премијеру што је показао велико поштовање према Србији и то ће Србија знати да узврати, зато што поштује политику и европски пут Србије и третира нашу земљу онако како би волели да нас сви третирају као самосталну, слободну, независну земљу. То Србија веома високо цени и поштује, рекао је Вучић.

На питање кинеских новинара за Вучића по чему ће Кина препознавати сада Србију, осим по Валтеру и Новаку Ђоковићу, премијер Србије је нагласио да жели да је препознају као поузданог, озбиљног партнера, слободну земљу која сама доноси своје одлуке и која са Кином учвршћује не само политичке, него и економске и све друге односе и у коју Кина жели да инвестира.

Он је напоменуо да су кинеске компаније показале интересовање за приватизацију 18 српских предузећа.

Кинески премијер Ли Кећијанг истакао је да је са Вучићем постигао широк консензус и да му је било велико задовљство да посјети Србију, те пренио лијепе жеље и велики поздрав Владе и народа Кине народу Србије.

Он је подсјетио да постоји традиционално пријатељство Кине и Србије и да се двије земље залажу за међусобно поштовање, те додао да је постигнут консензус о очувању свјетског мира и развоја.

"Дијелимо исто мишљење о принципима за очување система успостављеног послије Другог свјетског рата, којима се поштује суверенитет, интегритет и независност сваке земље. Кина подржава европске интеграције Србије", рекао је Ли, наводећи да је договорено унапређење практичне сарадње двије земље и велики пројекти.

Ли је напоменуо да ће сутра са Вучићем присутвовати отварању моста Земун-Борча, што је симбол сарадње Кине и Србије, чиме се отвара нова страница сарадње двије земље.

- Постоји чврсто пријатељства наша два народа и спремни смо да унапређујемо сарадњу у образовању, култури, туризму, здравству и другим областима. Од сљедеће године кинеска Влада ће удвостручити стипендије за српске студенте у Кини, поручио је Ли.

Одговарајући на питање српских новинара, кинески премијер Ли је рекао да ће пруга Будимпешта - Беград бити изграђена за двије године и да ће брзина возова бити повећана са 40 на 200 километара на час.

Ли је истакао да је Србија на важном положају на овој жељезничкој линији, што ће повећати и запосленост локалног становништва, а олакшаће и побољшати трговинску размјену Кине и Европе.