latinica  ћирилица
17/12/2014 |  18:35 | Аутор: СРНА

Извјештај о злочину муџахедина у Завидовићима од 2005. у Тужилаштву БиХ (ВИДЕО)

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да одлука потпредсједника Федерације БиХ Мирсада Кебе да достави документацију Тужилаштву у вези са ратним злочинима над Србима у Возући треба да буде примјер другима који посједују сличну документацију.

Којић је Срни рекао да није имао увид у документацију коју је Кебо предао Тужилаштву БиХ, а која се односи на сумњу о почињеном кривичном дјелу непријављивања ратног злочина над цивилом српске националности у Возући у општини Завидовићи, али да је очигледно прорадила савјест код потпредсједника ФБиХ у вези са бројним злочинима који су се дешавали над Србима.

"Одред `Ел муџахид` био је у саставу Трећег корпуса такозване Армије БиХ, тако да нас не чуди да су у документацији коју је Кебо предао Тужилаштву БиХ наведена и имена бошњачких функционера", истакао је Којић.

Он је подсјетио да је Министарство унутрашњих послове /МУП/ Републике Српске 2005. године предало извјештај о почињеном ратном злочину на подручју Завидовића, против припадника одреда "Ел муџахид", а првоосумњичено лице је Сакиб Махмуљин који је био комадант Трећег корпуса такозване Армије БиХ.

"Према начину на који је извршено то кривично дјело, оно спада у најтеже злочине који су се дешавали у протеклом рату, с обзиром да су злочини чињени на ритуалан начин, као што је одсијецање главе", рекао је Којић.

Он је додао да предмети који третирају ове злочине спадају у најтеже предмете који су у складу са Стратегијом за рад на предметима ратних злочина требали да буду процесуирани до краја 2005. године.

Према његовим ријечима, забрињава то што Тужилаштвио БиХ, бар према информацијама Центра, није предузело ниједну радњу у вези са извјештајем Министарства унутрашњих послова из 2005. године, због чега је евидентно да постоји утицај бошњачке политике, конкретно СДА и других политика, на правосудне институције на нивоу БиХ.

Којић је нагласио да и сам Кебо који је предао документацију у вези злочина у Возући може да учини много више од саме предаје документације, посебно када је ријеч о информацијама о посмртним остацима сарајевских Срба.

"Као ратни директор Јавног комуналног предузећа `Рад` у Сарајеву, Кебо је морао да зна гдје су одвезени посмртни остаци сарајевских Срба и на које локације су закопани", рекао је Којић, подсјећајући да су породице несталих из Републике Српске прошле године поднијеле кривичну пријаву против Кебе.

Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо доставио је Тужилаштву БиХ дио документације која се односи на сумњу о почињеном кривичном дјелу непријављивања ратног злочина над цивилом српске националности у Возући у општини Завидовићи.

Документација, која је прослијеђена Тужилаштву БиХ, односи се на сумњу да су неки високопозиционирани званичници БиХ, иако су били присутни десет метара од мјеста злочина, прећутали бруталну ликвидацију, односно одрубљивање главе цивилу српске националности коју су починили припадници одреда "Ел муџахид" у мјесту Возућа.

Из добро обавјештених извора Срна сазнаје да се дио документације која се односи на сумњу о почињеном кривичном дјелу непријављивања ратног злочина над цивилом српске националности у Возући, општина Завидовићи, а коју је потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо доставио Тужилаштву БиХ, односи на високог функционера СДА Шефика Џаферовића и некадашњег генерала Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина.

Други дио Кебине документације, тврди извор Срне, односи се на Бакира Изетбеговића, а тиче се локације објекта у коме је једна страна обавјештајна служба имала прислушни и командни центар у Зеници, који су у периоду од 1993. до 1994. године посјећивали високи званичници БиХ, а који и сада обављају највише функције у БиХ.