latinica  ћирилица
17/12/2014 |  18:45 | Аутор: ТАНЈУГ

За Термоелектрану Костолац зајам од 608 милиона долара

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић рекао је да је уговор о зајму за другу фазу пакет пројекта термоелектране Костолац Б, који су данас у Београду потписале Србија и Кина, вриједан 608 милиона долара.
Уговор о зајму за Термоелектрану Костолац Б потписали министар финансија Душан Вујовић и гувернер Ексим банке Ли Жоугу - Фото: ТАНЈУГ
Уговор о зајму за Термоелектрану Костолац Б потписали министар финансија Душан Вујовић и гувернер Ексим банке Ли ЖоугуФото: ТАНЈУГ

Антић је навео да ће Србија 2019. године добити први нови енергетски објекат снаге 350 мегавата, након више од три деценије чекања.

"То ће дати снажну подршку стабилности енергетског система, учиниће га далеко сигурнијим и стабилнијим. У међувремену, добићемо већи број енергетских извора мање снаге из обновљивих извора енергије и то нам даје додатну стабилност", рекао је Антић за Радио-телевизију Србије.

Он је истакао да је кинески зајам изузетно повољан, са отплатом на 20 година, седам година грејс-периода и са фиксном каматом од 2,5 одсто.

"То је најповољнији зајам који смо остварили и значајно је бољи од зајма за прву фазу из 2011. године", рекао је Антић.

Споразум ће се наћи пред Скупштином Србије, а његова ратификација очекује се у јануару. Након тога кинеском извођачу радова почиње да "тече" уговор којим је предвиђен рок од 47 мјесеци за проширење производње рудника "Дрмно" и 58 мјесеци за изградњу нове термоелектране.