latinica  ћирилица
17/12/2014 |  19:47 | Аутор: Агенције

Европски суд скинуо Хамас са списка терористичких група

Суд је констатовао да је увршћење Хамаса на црну листу урађено на основу извјештаја у штампи и на Интернету, а не на основу "дјеловања које је испитано".

Европски суд правде одлучио је да скине палестински покрет Хамас са листе ЕУ терористичких органзација из процедуралних разлога, али је задржао замрзнуту имовину чланова Хамаса у Унији.

Хамас се налази на листи ЕУ терористичких организација од децембра 2001. Та исламистичка милитантна група која је сада на власти у Гази, дуго је спорила што је стављена на тај списак.

Суд је констатовао да је увршћење Хамаса на црну листу урађено на основу извјештаја у штампи и на Интернету, а не на основу "дјеловања које је испитано и потврђено одлукама одговарајућих власти".

У саопштењу суда додаје се да је ова одлука заснована на процедури и не подразумијева никакву "суштинску процјену питања класификације Хамаса као терористичке организације".

Суд је зато закључио да замрзавање имовине чланова те организације треба да остане на снази наредна три мјесеца, када ће ЕУ то поново испитати. ЕУ разматра наредне кораке, има два мјесеца да уложи жалбу на ову одлуку.

Хамас је одмах реаговао на одлуку суда коју је прогласио "побједом" .

"То је побједа за палестинско питање и за права нашег народа", рекао је за агенцију Франс прес портпарол Хамаса у Гази Фавзи Бархум.

Он је рекао да захваљују суду Европске уније за ту позитивну одлуку послије које, како је рекао, треба да услиједе међународне мјере за окончање тлачења палестинског народа.