latinica  ћирилица
18/12/2014 |  09:49 | Аутор: СРНА

Добој: Од прољећа збрињавање угрожених клизиштима

Стамбено збрињавање породица са подручја Добоја којима клизиште угрожава боравак у објектима требало би да почне на прољеће наредне године, речено је Срни у кабинету добојског градоначелника.

Представник градске управе Радо Ђурђевић рекао је да ће за те намјене бити планирана одређена буџетска средства, али да се углавном очекује помоћ донатора, те да ће интервенције услиједити по приоритетима.

Према његовим ријечима, прво треба утврдити да ли ће објекат бити саниран или ће се градити нови на другој локацији или ће се проблем ријешавати куповином станова или других објеката.

"Уколико постоји могућност да се изврши реалокација стамбеног објекта на земљиште које се води као пољопривредно, град ће преузети трошкове превођења у грађевинско земљиштве, као и пратеће ренте и трошкове", каже Ђурђевић.

Ђурђевић је навео да су за санацију стамбених објеката или путних комуникација оштећених клизиштима потребна озбиљна средства.

"Донатори током ове године нису били спремни да издвоје озбиљнија новчана средства по једној стамбеној јединици и она су, када је ријеч о санација поплављених објеката, износила до десетак хиљада КМ", истакао је Ђурђевић.

На подручју Добоја евидентирано је око 220 клизишта, а претпоставља се да је њихов број далеко већи.