latinica  ћирилица
18/12/2014 |  11:11 | Аутор: РТРС

Отворен "Пупинов мост" у Београду

Предсједник Владе Србије Александар Вучић и премијер Народне Републике Кине Ли Кећанг, који борави у званичној посјети Србији, свечано су отворили мост Земун–Борча.

Премијери Србије и Кине открили су плочу пријатељства, а потом пресјекли врпцу.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да Пупинов мост, повезује Земун и Борчу, али и Србију и Кину, јер су га градиле заједно српске и кинеске компаније.

"У претходна два дана одржали смо много важних састанака, направили озбиљне договоре и склопили значајне споразуме. Али овај догађај далеко је значајнији од онога што смо радили у претходна два дана, јер је ово догађај који велича дјела, а не празне ријечи", рекао је Вучић након свечаног отварања моста.

"Нама ништа потребније од мостова, да повезујемо људе, да повезујемо обале, прошлост са будућношћу, да премошћавамо препреке и разлике", истакао је премијер Србије.

Кинески премијер Ли Кећанг рекао је да су и кинески и српски народ уложили максималне напоре како би мост који повезује Земун и Борчу био успјешно изграђен.

Кинески премијер Ли Кећанг

"Ово је заједнички плод наше двије земље и наша два народа", рекао је Ли.

Он је захвалио свима који су доприњели изградњи моста - и политичарима, и радницима, али и обичним људима.

Кинески премијер је истакао да ће пруга Београд-Будимпешта у складу са стандардима и законима Европске уније и да ће она бити повезана са Луком "Пиреј" у Грчкој.

Ли се осврнуо и на Самит шефова влада Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, наводећи да је Београд био прави избор за мјесто одражвања самита.

"Због стратешког положаја, Србија ће имати све већу улогу у унапређењу сарадње 16+1", истакао је кинески премијер.

 

Пупинов мост

Свечаном отварању Пупиновог моста присуствује и предсједник Републике Српске, Милорад Додик. Предсједик Српске  изјавио је да је изградња моста који спаја Земун и Борчу велики успјех за Србију.
Додик је рекао да је Србија успјела да анимира кинеске партнере за градњу једног овако импонзантног моста који је било могуће изградити само ако су били ангажовани велики партнерни као што су Кинези.

"Мислим да за град Београд ово значи не само инфраструктурно и урбано рјешење него и један нови начин живота, јер је очигледно да је мост, који је раније постојао, стварао много комуналних и транзиционих проблема за Београд", изјавио је Додик медијима из Републике Српске.

Већ одомаћеног назива "Кинески", мост који је добио име по Михајлу Пупину, градила је као главни извођач кинеска компанија, а дио је Сјеверне магистралне тангенте која ће повезати Коридор 10 са Зрењанинским путем и измјестити теретни саобраћај из центра града.

Радови на мосту Земун–Борча почели су крајем октобра 2011. године. Нови мост је дугачак 1.507 метара, широк 29,1 метара и висок 22,8 метара. Главни распон моста је дуг 362 метра.

Укупна вриједност моста са приступним саобраћајницама је око 260 милиона долара, а од тог износа 85 одсто кредитира кинеска Ексим банка, док преосталих 15 одсто обезбјеђују држава Србија и Град Београд.

Отворен "Пупинов мост" у Београду
Фото: СРНА

Отворен "Пупинов мост" у Београду
Фото: СРНА

Отворен "Пупинов мост" у Београду
Фото: СРНА

Отворен "Пупинов мост" у Београду
Фото: СРНА

Отворен "Пупинов мост" у Београду
Фото: ТАНЈУГ

Отворен "Пупинов мост" у Београду
Фото: СРНА