latinica  ћирилица
18/12/2014 |  11:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Путинов разговор са новинарима

У Москви је почела редовна годишња конференција за новинаре руског предсједника Владимира Путина и то питањима која се тичу економске ситуације у Русији.

"Садашња ситуација посљедица је спољашњих фактора, али ни ми сами нисмо много урадили", рекао је Путин.

Он је додао да је руски БДП за 10 мјесеци забиљежио раст од 0,6-0,7 одсто.

Руски предсједник је такође рекао да руска Централа банка неће безглаво расипати резерве, које сада износе 8,3 трилиона рубаља.

На десетој, јубиларној, конференцији, која је почела у подне по московском времену, неће бити ограничења ни по питању тема, ни у погледу времена, преноси Тас с.

Руска агенција указује и на чињеницу да се конференција одржава у атмосфери значајних финансијско-економских проблема и ескалације ситуације на међународном плану, због чега су очекивања од разговора са предсједником Русије изузетно велика.

Путинов представник за штампу Дмитриј Песков за Тас с каже да ће предсједник одговорати на питања онолико дуго колико буде сматрао да је потребно и да се не јури за постизањем некаквог рекорда.

Најдужа до сада конференција била је она 2008. године и трајала је четири сата и 40 минута.

Према његовим ријечима, право да постави питање Путину има 1.259 акредитованих новинара.

"Није било никаквих ограничења када је ријеч о акредитацијама, напротив, има новинара који специјално долазе из иностранства због ове конференције и за њих је МИП издавао визе", рекао је Песков, додавши да се нада да ће бити и украјинских новинара.

Према његовој процјени, главне теме биће економска ситуација у земљи, прије свега шта се то догађа са рубљом, цијенама и које мјере планира да примјени руско руководство, као и међународне теме, у првом реду УКрајина.

Путинов разговор са новинарима симултано се преводи на енглески, француски и њемачки језик, а директно га преносе три ТВ и три радио-станице.