latinica  ћирилица
18/12/2014 |  12:13 | Аутор: СРНА

Премијерка и министри положили заклетву у Храму Христа Спаситеља

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министри у Влади православне вјероисповијести положили су данас заклетву у бањалучком храму Христа Спаситеља.
Предсједница Владе РС и министри полажу заклетву - Фото: СРНА
Предсједница Владе РС и министри полажу заклетвуФото: СРНА

Цвијановићева је рекла да је током јучерашњег излагања програма рада Владе у Народној скупштини за наредни период указала на главне приоритетне правце, истичући стабилност Републике Српске у сваком смислу - политичком, институционалном и економском.

"Највећи дио нашег програма управо се односи на економију, односно побољшање услова у привреди, ликвидност и растерећење привреде, те читав низ мјера и закона који ће бити доношени и мијењани да бисмо обезбиједили стабилност привреде", рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је навела да је много тога већ припремљено у оквиру Економске политике за 2015. годину и додала да ће реализација програма рада Владе почети од јануара.

"Све мјере које су предвиђене заправо су и формулисане и дефинисане и усаглашене са нашим социјалним партнерима", рекла је Цвијановићева, истичући да економија остаје приоритет.

Она је најавила стабилизацију услова у различитим областима и реформе у здравственом сектору, образовању и јавном сектору.

"А у оквиру тога треба заћи дубоко у све сфере, рашчистити одређене ствари и створити претпоставке за дугорочно стабилан раст и животни стандард. То јесте наше опредјељење", нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да ће се, при томе, водити рачуна о свему што је у политичком и институционалном смислу важно за Републику Српску и додала да европске интеграције заузимају важно мјесту у програму рада Владе.

"Када је ријеч о нека два кључна услова већ имамо дефинисане одређене ставове и оно на што сам указала јесте да је обавеза да, како ми у Влади, исто тако сви представници из Српске на нивоу БиХ, поштујемо оно што је усвојено у форми закључака у Народној скупштини", рекла је Цвијановићева.

Премијер Српске је навела да је Влада та која је предлагала и такве закључке знајући колико је важно да се очува уставна позиција Српске у процесу европских интеграција.

Цвијановићева је нагласила и да сарадња са Србијом остаје високо на листи припоритета и нове Владе, али укупно гледајући и регионална сарадња, сарадња са европским и неевропским регијама, све што је рађено на спољном плану, настојећи да се презентује и афирмише Српска.

"Очекујем интензиван рад и нову динамику. У овом саставу Владе је један број старих министара, а дошли су и неки нови. То је добро због континуитета. Не бјежим уопште, него чак афирмишем причу да је то влада континуитета", нагласила је премијер Српске.

Она је рекла да је и претходна Влада, ова власт - коалиција, девет година проводила важне ствари у Српској и упркос економској кризи успијевала да буде редовна у исплатама и давањима и није угрозила функционисање буџета.

"Причали су да се претјерано задужујемо. Задужење и дуг су оптерећење сваке земље, али нас нису довели у групу ризично задужених земаља, нити високо задужених земаља", рекла је Цвијановићева и додала да се никада није одустало ни од једног важног инфраструктурног пројекта због кризе.

Она је навела да се никада није одустајало од програма збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, од градње аутопута, студентских домова, факултета, школа и вртића.

"Понашали смо се одговорно. Ми смо ти којима је поклоњено повјерење на изборима, да будемо Влада континуитета, али и Влада промјена. Веома јасно смо разумјели ту поруку", нагласила је Цвијановићева.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је да је веома важно што је Република Српска добила нову Владу.

"Тиме смо још једном показали, по ко зна који пут у посљедњих неколико изборних циклуса, да смо зрела и демократски изграђена Република која је способна да управља и најважнијим процесима, као што је и овај процес формирања најважнијих органа у институцијама Српске", рекао је Ђокић.

Он је навео да су "кичма" будуће политике Владе и власти Републике Српске привреда и привредни развој и развој Српске у цјелини, те да ће у наредном периоду пуно енергије бити усмјерено на то.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да ће нова Влада у наредном периоду направити системску реорганизацију када је ријеч о здравственом систему, од законске регулативе до начина управљања, бољег обезбјеђивања средстава, досљеднију уплату доприноса, тражења нових извора финансирања и бољу организацију здравствених установа већом рационализацијом и контролом утрошка прикупљених средстава.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић навео је да су његови циљеви да буде у функцији народа и људи који су у ресору овог министарства, истичући да ће дати пуни допринос да нико не наруши права тих категорија.

Он је рекао да ће нови закон о раду бити закон који мора бити прихватљив и за оне који су како је рекао, на ивици егзистенције, те да ће покушати да са социјалним партнерима направи избалансиран приступ, да сви буду задовољни.

"И они морају бити обухваћени законом о раду. Нека нико не очекује да ће овим законом бити фаворизован и да ће имати користи на рачун неког другог. Сви морамо више радити, бити свјесни околности у којима живимо и давати пуни допринос", рекао је Савановић.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач истакао је да Републици Српској предстоје многе реформе у разним областима.

"МУП мора претрпјети корјените реформе, организационе и кадровске, да бисмо изнашли најјачу снагу МУП-а која може да се бори са криминалом и корупцијом, највећу снагу с циљем заштите Републике Српске и свих њених грађана", нагласио је Лукач.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да је упознат о раду овог министарства, као о плановима и оним што је до сада урађено.