latinica  ћирилица
18/12/2014 |  13:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Караџић види рјешење у приватизацији клубова

Предсједник Фудбалског савеза Србије (ФШ) Томислав Караџић рекао је данас да је приватизација лијек за српски фудбал и позвао владу и министарство омладине и спорта да буду енергичинији по том питању.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

"Стање у клупском фудбалу је теско и поприма димензије драме, половина клубова је блокирано, влада опште преживљавање и добар дио је близу стечаја. Никад није било овако тешко, нема простора ни у државном буџету и једини лијек је приватизација", изјавио је Караџић на годишњој свечности ФШ у хотелу Метропол.

Он је додао да је влада најавила приватизацију до краја године, да је министар спорт обишао пола Европе да би упознао искуства развијених земаља и да се заћутало.

"Без титулара и нових извора финансирања, не пише нам се добро. Не треба бити много паметан, довољно је само да пређемо границу и видимо примјер Мађарске, која је ове године изградила пет стадиона и послије дугог периода посртања кренула напријед", констатовао је Караџић.

Уз приватизацију, Караџић је међу четири приоритета за 2015. годину навео и борбу А тима за пласман на ЕП 2016.
"Забринут сам јер немамо више простора за оправдање, посебно што сада на финални тутнир иде 24 од 53 тима. Имамо сјајне играче, али немамо тим, а кад нема тима, нема ни игре ни резултата. Вјерујем да ће нови селектор Ћурчић, који је са младом селекцијом успио да побиједи Шпанце, моћи да нас одведе бар у бараж. Неће бити лако, али ништа у животу није лако", поручио је Караџић.

Он је најавио да ће ФШ у 2015. водити тешку борбу и против пријема Косова у ФИФА и УЕФА.

"Позиција нам је тешка, посљедње три године одолијевамо, у статуту ФИФА постоји тачка да земља која није у УН не може да постане чланица, али пријем неких савеза и пријем Косова у МОК додатно нам отежава позицију", навео је Караџић.

Као четврти приоритет, односно као лијепу вијест, Караџић је навео да је од УЕФА и ФФА стигла финансијска помоћ за обнављања уништеног у овогодишњим поплавама.

"Од ФИФА смо добили 600.000 евра, од УЕФА 500.000 и та помоћ ће у јануару бити прослеђена онима који су настарадили у поплавама. Такође у сљедећој години употријебићемо добијених 1,4 милиона евра за изградњу 20 терена са вјештачком травом", закључио је Караџић.