latinica  ћирилица
18/12/2014 |  14:05 | Аутор: Агенције

Влада РС: Обезбиједити 300.000 КМ за предшколско васпитање

Влада Републике Српске задужила је данас Министарство просвјете и културе и Министарство финансија да за 2015. годину обезбиједе 300.000 КМ за предшколско васпитање и образовање.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

Средства ће бити намијењена за програм за дјецу узраста пред полазак у школу у трајању од најмање три мјесеца, развој и евалуацију програма предшколског васпитања и образовања, професионално усавршавање кадрова у васпитању и образовању јавних предшколских установа и набавку дијела дидактичког материјала и играчака у јавним предшколским установама.

На сједници је прихваћена Информација о стању у предшколском васпитању и образовању у Републици Српској, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Влада Српске усвојила је Приједлог ребаланса финансијског плана Јавне установе Завод за запошљавање Републике Српске за 2014. годину, те дала сагласност на програм рада и финансијски план ове установе за 2015. годину.

Усвојена је и информација о Протоколу о сарадњи у области пружања услуга рафтинга као туристичке дјелатности са Црном Гором.

Влада је задужила Министарство трговине и туризма Српске да настави са започетим активностима у области пружања услуга рафтинга као туристичке дјелатности са Црном Гором, поштујући уставне надлежности Републике Српске.

За побољшање пословања привредних друштава  1.500.000 КМ

Влада Републике Српске дала је данас сагласност на ранг листу од 98 привредних друштава која су остварила право на новчана средства за побољшање ефикасности пословања, у укупном износу од 1.500.000 КМ.
На сједници је прихваћена информација о провођењу јавног конкурса за додјелу новчаних средстава за побољшање ефикасности пословања привредних друштава, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

"На јавни конкурс пријавило се 148 привредних друштава. Услове јавног конкурса испунило је 98 привредних друштава за које је предложена подјела новчаних средстава, док 50 друштава није испунило услове конкурса", наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске дала је сагласност Министарству индустрије, енергетике и рударства на план утрошка средстава на позицији текући грант за реструктуирање и побољшање ефикасности рада привредних друшатава, од 1. јануара до 31. децембра ове године у износу од 1.500.000 КМ.

Министри су прихватили информацију о стању у области страних улагања у Републици Српској и Приједлог акционог плана за спровођење Студије о подстицању страних улагања у Српску од 2014. до 2017. године.

Према подацима привредних судова, директне стране инвестиције у Републику Српску од 1. јануара до 30. септембра ове године износе 180 милиона КМ.

Упоређујући податке за 2013. годину, у којој су директна страна улагања у Републици Српској износила 136,6 милиона КМ може се примјетити да је дошло до благог пораста страних улагања у овој години.

Влада Републике Српске донијела је уредбу о измјени уредбе о педагошким стандардима за средње образовање.

Због економских и организационих разлога, средње школе нису у потпуности примијениле стандарде прописане овом уредбом.

Из тог разлога Министарство просвјете и културе предлаже продужење рока за примјену Уредбе о педагошким стандардима за средње образовање, са пет на седам година од дана доношења Уредбе, наводи се у саопштењу.