latinica  ћирилица
18/12/2014 |  15:41 | Аутор: Глас Српске

Представе "Жиранти" и "Терапија" најгледаније у 2014.

Годину на измаку у бањалучким позориштима обиљежиле су сјајне премијере, гостовање глумаца из региона, посјећени фестивали, али је, ипак, публика својом посјетом одлучила који су комади били најгледанији.
Представе које су обиљежиле 2014. годину - Фото: Глас Српске
Представе које су обиљежиле 2014. годинуФото: Глас Српске

У Народном позоришту РС комедија "Жиранти" по тексту драматурга Марија Ћулума, дефинитивно је комад који публика воли да гледа, јер су улазнице за свако извођење распродате у рекордном року - поручили су из националног театра.

Разлог за то је сигурно сјајна глумачка игра и реплике које изазивају буру смијеха, приказујући на сцени ишчашене односе у породици, изазване свеопштом беспарицом.

Квалитет овог комада препознао је и стручни жири, па су "Жиранти" проглашени за најбољу представу на 13. позоришном фестивалу "Дани комедије 2014" у Бијељини.

Када се изводи комедија "Цело тело ту ме боли", коју је режирао Никола Пејаковић, у Градском позоришту "Јазавац" може се чути само смијех и громогласни аплаузи. Пејаковић је по тексту "Лекција" Ежена Јонеска, који је у великој мјери прилагодио данашњем времену, тако да публика може препознати ликове из њиховог окружења, насловне улоге повјерио Николини Јелисавац, Љубиши Савановићу и Велимиру Бланићу.

Радња на сцени приказује размишљање локалне старлете, у чијој су глави праве вриједности вјечна мистерија. Осим што ужива у проводу без граница са сумњивим ликовима, жели да се оствари куповином, како каже, "тоталног доктората". Са друге стране, Бањалучанин, стари момак са Мејдана, професор, изигран од времена и људи, живи у безнађу, не покушавајући да нешто мијења, јер сматра да не вриједи.

- Срећни смо што је ова представа привукла толико публике у позориште. Морамо нагласити да је јако гледан и комад "Од колијевке па до брака" у режији Ане Ђорђевић, као и представе на дјечијој "Јуху" сцени - казали су из "Јазавца".

Слична атмосфера влада у сали када игра комад "Терапија" у продукцији ДИС театра. Млади глумци, Смиљана Маринковић и Бојан Колопић, који играју са посебним жаром, за своје улоге у овом комаду проглашени су за најбоље глумце на овогодишњем међународном фестивалу младог глумца "Заплет 06". Режију за ову причу о вјечним несугласицама у мушко-женским односима потписују Белинда Божичковић и Душко Станивук.

У Бањалучком студентском позоришту као најгледанија представа издвојила се "Лудница". Ликови за ову представу настали су у оквиру позоришне радионице "Исповијести", коју је водио глумац Владимир Ђорђевић. Он је са осам чланова Студентског позоришта радио имитације, кроз које су показали способност трансформације.