latinica  ћирилица
18/12/2014 |  17:09 | Аутор: Агенције

Подгорица: Хапшење "колумбијске везе"

Црногорска полиција потврдила је да је ухапсила групу међународних кријумчара оружја која је наводно спремала завјеру са колумбијским ФАРК-ом, који би употријебио оружје за убијање Американаца. Ухапшенима одређен екстрадициони притвор.
Црногорска полиција (илустрација) - Фото: vijesti.me
Црногорска полиција (илустрација)Фото: vijesti.me

Подгорички медији преносе саопштење америчког министартсва правде у којем се наводи да су у сриједу у Подгорици ухапшени међународни шверцери оружја Кристијан Винтила (44), Масимо Ромањоли (43) и Вирџил Флавију Георгеску (42).

Њих тројица су, како се наводи, оптужени да су спремали завјеру да припадницима терористичке организације Револуционарна армија Колумбије  продају оружје "како би убијали Американце".

Руководилац Интерпола Подгорица Дејан Ђуровић рекао је на конференцији за новинаре да је црногорска полиција у сарадњи са Агенцијом за борбу против дроге САД - ДЕА и полицијом Румуније, у дужем периоду учествовала у међународној акцији праћења групе међународних кријумчара оружја, јавља Радио-телевизија Црне Горе.

Ђуровић је навео да су ухапшени приведени судији за истрагу Вишег суда у Подгорици, гдје им је одређен екстрадициони притвор. Активности у вези са њиховим изручењем САД су у току.

"Успјешна реализација ове међународне полицијске акције је још једна потврда да МУП Црне Горе остварује професионалну и ефикасну међународну полицијску сарадњу, те да даје значајан допринос у откривању и сузбијању најтежих кривичних дјела међународног криминала", истакао је Ђуровић.

Како наводе подгоричке Вијести, Мајкл Ленарт, један од руководилаца Агенције за сузбијање наркотика рекао је да овакви трговци оружјем представљају директну опасност по безбједност и стабилност САД и владавину права.

Америчка влада је саопштила да су Винтила и Георгеску ухапшени у Подгорици у понедјељак, а да је Ромањоли ухапшен у уторак.

Претпоставља се да је Винтила, са Румунијом као базом оперисања, од маја 2014. у послу шверцовања оружја, док је Ромањоли, бивши италијански посланик, био задужен да обезбиједи лажне сертификате за оружје. Георгеску, такође из Румуније, био је посредник у пословима шверца.

Између маја и октобра ове године њих тројица су планирали да продају арсенал оружја, митраљезе и противавионске гранате, са намјером да поменуто оружје стигне до ФАРК-а.

Послије серије прислушкиваних телефонских разговора и сусрета, Винтила, Ромањоли и Георгеску су се сложили да продају оружје повјерљивим наручиоцима који су радили са ДЕА, а који су се представљали као добављачи ФАРК-а.

Како стоји у сапштењу Министарства правде САД осумњичени шверцери су склопили посао пошто им је јасно стављено до знања да ће оружје бити искоришћено против америчких циљева, са посебним акцентом на обарање америчких хеликоптера и авиона.

Ромањоли се даље сложио обезбиједити одговарајуће папире који би посао учинили легалним.

Осумњиченима пријети доживотна робија.