latinica  ћирилица
18/12/2014 |  18:13 | Аутор: СРНА

Милутиновић: Генерал Младић тражио витешко понашање

Некадашњи портпарол Главног штаба Војске Републике Српске Милован Милутиновић данас је пред судом у Хагу, свједочећи у одбрану генерала Ратка Младића, изјавио да су, током рата у БиХ, муслиманске власти у Сарајеву пуцале на сопствени народ да би оптужиле Србе.
Ратко Младић - Фото: архив
Ратко МладићФото: архив

Он је као примјер навео експлозије у реду за хљеб у Улици Васе Мискина у мају 1992. године и обје експлозије на пијаци Маркале, у фебруару 1994. и августу 1995. године. У тим инцидентима страдало је око 150 грађана Сарајева, а рањено је више од 200 лица.

Милутиновић је тврдио и да су, послије друге експлозије испред пијаце Маркале, 28. августа 1995. године, руски истражиоци утврдили да су неке жртве умрле раније, а њихова тијела су била размијењена, преносе медији.

Свједок је за рат у БиХ окривио муслиманско руководство, подсећајући да је њихов лидер Алија Изетбеговић у скупштини БиХ рекао да је "спреман да жртвује мир за сувереност БиХ".

Милутиновић, који је присуствовао том састанку, рекао је и да су, "два дана послије пада Сребренице" у јулу 1995. године, представници локалних муслимана приликом сусрета са генералом Младићем у братуначком хотелу "Фонтана" изразили жељу да оду.

Према Милутиновићевим ријечима, Младић им је поручио да ће свима бити омогућено да оду гдје желе, или да остану.

Подређеном команданту Дринског корпуса ВРС Радиславу Крстићу, Младић је, како је рекао Милутиновић, наредио да се "понашају као витезови" и да "никоме не смије бити нанесено зло".

"Генерал Младић рекао је и да ће бити задржани сви муслимански мушкарци за које се сумња да су починили ратне злочине", навео је Милутиновић и додао да су они касније предати Црвеном крсту.

На питање судија да ли зна да су задржани мушкарци касније "стријељани по кратком поступку", свједок је рекао да први пут чује за то.

У писаној изјави, Милутиновић је истакао да вјерује да генерал Младић, као официр и човјек, никада није могао издати наређење противно Женевским конвенцијама.

Милутиновић је посвједочио и да су муџахедини дошли у БиХ по позиву Изетбеговића и тадашњег поглавара Исламске заједнице у БиХ Мустафе Церића, "који су 1992. године прогласили џихад - позив свим муслиманима да дођу у борбу против Срба".

Суђење генералу Младићу биће настављено 19. јануара 2015. године, послије празничне паузе у раду Хашког трибунала.