latinica  ћирилица
19/12/2014 |  08:20 | Аутор: Прес

Додик: Институционално јачање и економске реформе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Српска показала спремност да у кратком времену формира све институције, чиме је доказала да је способна да уради тај посао упркос силним опструкцијама, омаловажањима и спекулацијама.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик каже да снага институција Републике Српске остаје чврста и непромијењена, наглашавајући да тиме Српска највише добија.

"Република Српска брзо је формирала Владу, а експозе премијера Жељке Цвијановић представља суштину свега што ћемо урадити у наредном периоду. То су значајне реформе у неколико области, реаговање на отворења питања и економија као најважнији сектор којим ће да се бави нова Влада", рекао је Додик за "Прес РС".

Од нове Владе предсједник Српске очекује институционално јачање, економске реформе, чврсто позиционирање Републике Српске унутар БиХ и европски пут.

"Ово је Влада континуитета и поносни смо на то, без обзира што ови из другог табора тврде да је све апсолутно лоше. Катастрофа је у њиховим главама због изборног дебакла, а ми настављамо да рјашавамо сва питања и проблеме, за шта премијер има апсолутну подршку СНСД-а и коалиционих партнера", додао је Додик.

Према његовим ријечима, власт у Српској учиниће максимум да обезбиједи подршку привредном расту.

"Када се осврнемо на годину иза нас, упркос поплави која је нанијела огромну штету, нисмо имали пад бруто домаћег производа. У свакој земљи то би истицали као успјех, а овдје ништа није успјех", каже Додик и напомиње да Српска наставља да дјелује стабилно.

Говорећи о већини од 44 гласа у парламенту Српске, Додик је рекао да је то вјештачко питање на које многи насиједају.

"Мислим да ћемо у наредном периоду имати више посланика у скупштинској већини који ће да дају поршку политици Владе. Оне који то оспоравају позивам да виде шта је све урађено", истиче Додик и додаје да не очекује опструкције у Вијећу народа Српске, јер је све урађено у складу са Уставом.

Коментаришући власт на нивоу БиХ, Додик је рекао да онај ко мисли да СНСД неће бити у тој власти нека се клади у тако нешто.