latinica  ћирилица
19/12/2014 |  15:11 | Аутор: Независне

Птице имају способност предвиђања природних катастрофа

Златокрили славуји, врста амерчких птица пјевачица, способни су да предвиде природне катастрофе, као што је олуја која је у априлу ове године задесила државу Тенеси, усмртивши 35 особа.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Проучавајући ове мале птице селице, истраживачи су констатовали да су оне напустиле своја станишта за размножавање само два дана пошто су у њих стигле, али и два дана прије невремена које је на том подручју било праћено са најмање 84 убилачка торнада.

За пет дана, славуји су превалили 1.500 километара како би се склонили од олује, установили су научници чија је студија објављена у америчком часопису "Current Biology".

"Најчудније је то што су птице напустиле станишта много прије доласка торнада", изјавио је Хенри Стреби, еколог са Универзитета Калифорније у Берклију.

"У тренутку када су нас метеоролози упозоравали да је невријеме кренуло ка нама, птице су почеле да одлазе из овог краја", навео је он.

За разлику од људи, ове птице могу да чују инфразвуке, звуке изузетно ниске фреквенције чији су чести извори метеоролошке турбуленције.

"Метеоролози и физичари одавно знају да олује праћене торнадима производе снажне инфразвучне таласе који путују хиљадама километара, на фреквенцијама које птице могу да региструју", рекао је Стреби.

Истраживачи су, такође, показали да птице које увијек слиједе исте миграционе руте могу понекад, када је то потребно, да отпутују и ван периода сеоба.

Ово шесто "чуло" је веома важно за опстанак птица, посебно у условима глобалног отопљавања када је интензитет и учесталост олуја и торнада већа, истичу научници.