latinica  ћирилица
19/12/2014 |  18:06 | Аутор: Б92

Јован Колунџија добитник "Вукове награде"

Прослављени виолиниста и оснивач Центра лијепих умјетности Гуарнериус, маестро Јован Колунџија, добитник је престижне „Вукове награде“, угледног признања које Културно-просветна заједница Србије ове године додјељује по 51. пут, истакнутим појединцима и установама, за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у земљи и на свесрпском културном простору.

Жири за додјелу награде, који су чинили композитор Светислав Божић (предсједник), књижевник Милован Витезовић, историчар Жарко Димић, музички умјетник Бора Дугић, драмска умјетница Рада Ђуричин, књижевник и преводилац Драган Мраовић, књижевник Селимир Радуловић, књижевник Лјубивоје Ршумовић и сликар Радован Мића Трнавац, и ове године је одабрао најистакнутије представнике из области умјетности и науке, а поред маестра Колунџије, међу награђенима су и сликар Драган Стојков, архитекта Михајло Митровић, редитељ Славенко Салетовић, књижевник Србољуб Игњатовић и други угледни појединци и установе.

Маестро ЈОВАН КОЛУНЏИЈА готово пет деценија оставља значајан траг на свјетској музичкој сцени. Добитник је најугледнијих и највећих домаћих и међународних награда, као и друштвених признања, а поред бројних концерата и гостовања широм свијета, маестро велики дио свог времена посвећује промовисању и усавршавању младих талената у својој умјетничкој задужбини, Центру лијепих уметности, који је основао 2001. године и који је до сада реализовао више од 800 умјетничких пројеката. Одлуком Владе Републике Србије, Центар је 2013. године добио статус Установе културе од националног значаја.

Уз велики број гостовања на престижним европским фестивалима, као и уз два фантастична концерта у препуној сали Коларчеве задужбине, ове године маестро Колунџија је од стране Клуба привредних новинара Србије, проглашен за Менаџера године у области културе, а додијељено му је и републичко признање “Капетан Миша Анастасијевић“, за афирмацију музичке културе Србије у свијету. Свечана додјела “Вукове награде“ биће уприличена у фебруару 2015. године.