latinica  ћирилица
20/12/2014 |  08:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Једногласно потврђен споразум Кубе и САД

Кубански парламент једногласно је подржао споразум између Хаване и Вашингтона о нормализацији односа послије полувијековног периода непријатељства.

- Парламент Кубе је томе дао једногласну подршку, јавила је кубанска агенција Пренса Латина убрзо по почетку седнице, преноси Танјуг.

Сједници је приствовала и "кубанска петорка" - агенти обавјештајне службе који су били у затвору у САД. Тројица агената ослобођена су током размјене заробљеника, што је отворило пут ка отопљавању односа двије земље.

Након што је Куба у сриједу на слободу пустила америчког хуманитарног радника Алана Гроса, током размјене заробљеника са Америком, амерички предсједник Барак Обама је, у обраћању јавности, најавио обнављање дипломатских односа са Кубом, као и крај "застарјелог приступа".

Према његовим ријечима, отопљавање односа подразумијева ублажавање економских санкција и рестрикција путовања.

- Изолација није деловала. Вријеме је за нови приступ, рекао је Обама, најављујући окончање полувијековног хладноратовског непријатељства.

Истовремено, јавности се обратио и Раул Кастро који је поздравио нове тенденције у односима са САД.

- Овај израз предсједника Обаме заслужује поштовање и признање свих људи. Желим да захвалим Ватикану на подршци, а посебно папи Фрањи за побољшање односа између Кубе и САД, изјавио је Кастро.

Његова ћерка и посланица у парламенту Маријела Кастро изјавила је да ће Куба бранити своје социјалистичке принципе и да се неће вратити капитализму само због тога што је пристала на нормализацију односа са САД.

У америчкој држави Флориди живи много Кубанаца - многи од њих се питају да ли су почели да дувају нови вјетрови. 

Обама: Кастро је дупло више причао

Амерички предсједник Барак Обама открио је детаље разговора са кубанским лидером Раулом Кастром, који је резултирао нормализацијом односа двије земље.

То је био први телефонски разговор лидера САД и Кубе послије више од пола вијека, а Обама је рекао да га је он започео монологом који је трајао 15 минута, послије чега се извинио што је тако дуго причао.

-  Кастро је рекао: 'Не брините због тога, господине предсједниче. Још увијек сте млади и још имате шансу да оборите Фиделов рекорд. Једном приликом је он причао седам сати без паузе", пренио је Обама новинарима дио разговора са кубанским лидером.

Обама је казао да је потом Раул Кастро "узео ријеч" и причао бар дупло више од њега.

- А онда сам рекао да им је то породично, казао је Обама.

Телефонски разговор, који се одиграо у уторак, трајао је око 45 минута. Обама је рекао да мисли да ће "у неком периоду живота" посјетити Кубу, али да сада то нема у плану.