latinica  ћирилица
20/12/2014 |  09:00 | Аутор: РТРС

"USA Today": Фелпс постао антихерој америчког спорта

Пливач Мајкл Фелпс је апсолутни херој америчког спорта, освајач 18 златних олимпијских медаља, али ван базена он представља пријетњу по друштво.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Са 29 пуних година човјек који би требало да представља узор дјеци широм свијета, избјегао је да наредних годину и по дана проведе у затвору и пропусти Олимпијске игре.

Фелпсу је други пут у посљедњих десет година опроштено угржавање јавне безбједности услед вожње у пијаном стању. У биографији има и јавно конзумирање марихуане. Међутим, "извињавам се" опет је било довољно.

Вишеструки олимпијски шамион и свјетски рекордер у пливању освуђен је условно на годину и по дана затвора због вожње у пијаном стању. Американац се изјаснио кривим за оптужбе поводом инцидента из септембра, када је возио 135 км/х у Балтимору, скоро дупло брже него што је то дозвољено.

Пуком срећом нико није страдао. Да ли због статуса хероја који има у САД, Фелпс је избјегао одлазак у затвор, иако му је ово било друго хапшење због истог прекршаја у року од десет година. Фелпс је такође избјегао суспензију из пливачког тима САД и Олимпијског комитета, па ће моћи да учествује на Олимпијским играма 2016. године.

"Много сам научио о себи, надам се да ћу наставити и даље да растем као особа и останем на путу опоравка. Наредних неколико година ће бити веома изазовне за мене. Срећан сам што имам велику подршку људи који ме окружују", извинио се Фелпс за грешку коју је направио, као што је то урадио десет година раније када је такође возио пијан, као што је урадио и 2009. када је фотографисан како користи марихуану.

Због тога медији у Америци више немају ријечи оправдања за освајача 18 олимпијских злата, истичући да је он "проблематична особа".

"Он потписује мултимилионске уговоре који га чине узором за нашу дјецу, док истовремено живи деструктивно како ни једно дијете не би требало да види. Он више није тинејџер, иако се још увијек тако понаша. Он је достигао врх, али и даље не зна как ода се понаша ту", пише новинарка Ју-Ес-Еј Тудеј Кристина Бренан.

Новинарка Ју-Ес-Еј Тудеј потом истиче да ће Фелпс можда заиста сада да се промијени, када има 30 година, али онда примјећује ко му прави друштво у судници.

"Бивша НФЛ звијезда Реј Луис. Човјек који је својевремено оптужен за два убиства, а послије се изјаснио кривим за ометање правде у још увијек неријешеном случају убиства двије особе убадањем. Можда је Фелпс изабрао Луиса јер он зна како функционишу ствари у судници. Ко савјетује Фелпса? Његова фирма за менаџмент "Октагон", или то он ради сам? У овом за њега критичном тренутку од свих људи на свијету које је могао да доведе у судницу он је изабрао човјека оптуженог за два убиства? Па, да ли је Мајкл Фелпс други човјек? Да ли он стварно схвата шта је урадио?", пита се на крају Бренанова.