latinica  ћирилица
20/12/2014 |  11:59 | Аутор: РТРС

Бања Лука и Јадран у финалу ватерполо првенства БиХ

Ватерполо клуб Бањалука вечерас од 20.00 часова, на Градском олимпијском базену, састаје се у финалу јуниорског ватерполо првенства БиХ са екипом Јадрана из Неума.

У недјељу ОД 18.00 часова ће ове двије екипе одиграти финале и у сениорској конкуренцији.

Ватерполисти ове двије екипе састају се у првом званичном финалу првенства Босне и Херцеговине.

"Након 1991. године када је у Мостару одиграно првенство републике Босне и Херцеговине, ово је прво финале државе БиХ, с обзиром да је ватерполо савез основан ове године удружењем два ентитетска савеза", рекао је за РТРС предсједник ватерполо клуба Бања Лука Слободан Граховац.

У разговору за нашу телевизију Граховац је покушао објаснити зашто се толико чекало на формирање кровног ватерполо савеза БиХ.

"То је политичко питање и економско питање. Ватерполо је сиромашан спорт, клубови су сиромашни и није било лако формирати тај савез. Формирали смо га властитим средствима, без икакве помоћи надлежних институција. Првенство и Куп БиХ смо организовали властитим средствима и ентузијазмом, и питање је колико ће све то трајати на овом нивоу. Мислим да је ниво организације, што се тиче игара и такмичења за сада на високом нивоу, али подршке државе Босне и Херцеговине за сада нема. Право питање је да ли држава БиХ подржава ватерполо и како је она организована у свим сегментима. Спорт у БиХ није безначајан, али се се налази на 'репу' догађаја. Ако се значај не даје важнијим сегментима, можда ни ватерполо никада неће дочекати свој ред".

Јуниори ВК Бањалука очекују побједу у вечерашњем финалу.

"Вечерас играмо финале у јуниорској конкуренцији и ту очекујемо побједу, док сутра играмо финале у сениоркој конкуренцији и ту нас очекује доста тврда утакмица. Овим путем позивамо грађане Бањалуке да дођу у што већем броју, да нас подрже јер уз њихову подршку можемо доћи до тријумфа", рекао капитен ВК Бања Лука Стефан Миловановић.

Ватерполисти Бања Луке састајали су се са Јадраном у Купу БиХ.

"Љетос смо се састали са њима у финалу купа БиХ, у којем смо изгубили, с тим што је нас задесила поплава, тако да се нисмо могли спремити за ту утакмицу. Тренирали смо у импровизованм условима на 'Аквани'", рекао је Миловановић.

Бањалучки ватерполисти су, уочи финала, спаринговали и са екипама из Србије.

"Тренирали смо два пута дневно. Неки наши играчи су малољетни и још увијек иду у школу, док смо ми старији тренрали два пута на дан. Долазиле су нам екипе из Србије са којима смо спраинговали, тако да ја у недјељу очекујемо побједу", рекао је Миловановић.

Бања Лука и Јадран су једнина два озбољна клуба у БиХ.

"У БиХ тренутно постоје два озбиљна ватерполо клуба, то су хрватски ватерполо клуб Јадаран из Неума, који 10 година заредом игра другу хрватску ватерполо лигу. Међутим, имају старије играче у чему је наша предност. Други озбиљан клуб је ВК Бања Лука, који с с друге стране има младу екипу, и који у сениоркој конкуренцији игра са кадетским и јуниорким саставом. Већина наших играча ће још двије године играти за јуниоре, тако да ће титула најбољег у БиХ у јуниоркој конкуренцији сигурно припасти ВК Бањалука. Постоје четири још млађе категорије у којима ћемо вјероватно освојити такође прва мјеста. Сасвим сигурно имамо перспективу, да у наредних годину двије будемо шампиони БиХ. Остали клубови су у ствари школе ватерпола, тако у Сарајеву имамо седам клубова, од којих два раде, међутим разлика између тих клубова је у 15 до 20 голова по утакмици, тако да они избјегавају такмичење. Поред тога имају и формалне, папиролошке разлоге због којих не играју такмичења. Проблем је у томе што Сарајево има седам клубова, а Ријека или Сплит који су европски ватерполо центри имају два клуба".

Ватерполо ипак има перспективу у Босни и Хрцеговини, сматра Граховац.

"Налазимо се окружењу у којем се игра најбољи ватерполо у Европи. Уз Мађаре, ту су Црногорци, Хрвати и Србијанци. Има гдје да се оде, долазе тренери, размјењују се исксутва. Ми смо често гости и имамо сјајне односе са клубовима Нови Сад, Војводина, Београд и Опатија из Хрватске. Сарајево има добре односе са Херцег Новим, Неум је близу Дубровника. Везе постоје, нема језичке баријере, само што треба да се поправе материјални услови. Ми смо овај зимски базен добили прије четири године, али проблем Бања Луке је што нема отворени базен који би морао да буде направљен у наредном периоду, а идеална локација је на 'Аквани'. Проблем нашег затвореног базена је локација, јер родитељи дјецу морају довозити аутом на тренинге, што им је често проблем. Спортском колективу дају дух дјеца која ту тренирају и мора се мислити на њих, а не толико на нека урбанистичка рјешења", рекао је Граховац.

Ватерполо клуб Бањалкука је данас оранизовао акцију "Изабери спорт - Изабери ватерполо", која окупља почетнике из ватерполо школа како би овај спорт пирближили најмлађима.

Финалне утакмице првенства БиХ између Бања Луке и Јадрана одржаће се данас од 20, односно сутра од 18 часова на Градском олимпијском базену у Бања Луци.