latinica  ћирилица
20/12/2014 |  16:21 | Аутор: ТАНЈУГ

САД враћа Пјонгјанг на "црну" листу

Администрација америчког предсједника Барака Обаме озбиљно разматра опцију поновног стављања Сјеверне Кореје на листу држава које спонзоришу тероризам.
Застава Америке - Фото: илустрација
Застава АмерикеФото: илустрација

Ово је, наиме, саопштио неименовани високи званичник САД.

Сјеверна Кореја је на тој листи била готово 20 година, све до 2008, када ју је са ње скинула администрација тадашњег америчког предсједника Џорџа Буша у настојању да пружи подстицај преговорима о сјевернокорејском нуклеарном програму, пише Вол стрит журнал.

Уколико би била враћена на поменуту листу, Сјеверна Кореја би се нашла у друштву Ирана, Судана и Сирије и суочила са ограниченим могућностима обезбјеђивања међународних инвестиција и кредита преко установа као што је Свјетска банка.

Америчи Федерални истражни биро (ФБИ) је данас означио Сјеверну Кореу као примарног кривца за сајбер напад на студио Сони пикчерс, за којим су усљедиле и пријетње напада на биоскопе који прикажу филм "Интервју" - комедију о настојању америчке обавјештајне службе да убије сјевернокорејског вођу Ким Џонг Уна.

На својој традиционалној конференцији за штампу пред крај године, амерички предсједник Барак Обама је Сјеверну Кореју означио као јединог кривца за поменути сајбер напад, напомињући како ће САД на њега "пропорционално одговорити".