latinica  ћирилица
20/12/2014 |  18:41 | Аутор: СРНА

Кастро: Американци да поштују наш комунистички режим

Кубански предсједник Раул Кастро захтијевао је данас да САД поштују комунистички режим пошто су двије земље кренуле са нормализацијом дипломатских веза.
Раул Кастро - Фото: ФОНЕТ
Раул КастроФото: ФОНЕТ

Амерички предсједник Барак Обама је током седмице најавио да ће разговарати са члановима Конгреса о укидању ембарга Куби, истакавши да је папа Фрањо помогао у "отопљавању" односа са Кубом, инсистирајући на ослобађању америчког хуманитарног радника Алана Гроса.

Амерички званичници посјетиће Хавану у јануару ради почетка разговора о нормализацији и Обама је истакао да ће током преговора вршити притисак на Кубу о питањима људских и политичких права.

Кастро је данас изјавио да је отворен за дискусију о већем броју питања, али да тиме требају бити обухваћене и САД и нагласио је да Куба неће одустати од својих социјалистичких принципа.

"Како ми никада нисмо захтијевали да САД мијењају свој политички систем, на исти начин захтијевамо да се поштује наш", истакао је Кастро у говору пред Националном скупштином.

Кастро је, такође рекао да се Куба суочава са "дугом и тешком борбом" прије него што САД уклоне економски ембарго, дјелимично због тога што ће кубанско-амерички изгнаници покушати да "саботирају процес".

Кубански предсједник је најавио да ће у априлу учествовати на самиту Америка у Панами.