latinica  ћирилица
21/12/2014 |  09:03 | Аутор: Б92

Гдје заправо "оде" сало кад смршамо?

Често говоримо о дијетама, мршављењу и губљењу сувишних килограма, али заправо имамо много предрасуда у вези с тим. Неки људи сматрају како се сало претвара у енергију или топлоту, док неки мисле како се масне наслаге на одређени начин излучују из организма или претварају у мишиће.

Ипак, научници Андрју Браун са универзитета у Њу Саутх Велсу и Рубен Мирман појашњавају да, кад изгубите сало, ви га заправо "издахнете" у виду угљендиоксида.

Резултати њиховог истраживања објављени су ове недјеље у британском медицинском журналу.

- Невјероватно је колико много предсрасуда и незнања постоји о метаболичким процесима мршављења. Тачан одговор на питање шта се дешава са масним наслагама кад смршамо је овај: већину тих ћелија издахнемо у виду угљендиоксида. Сало, заправо, одлази у ваздух, појаснио је Мирман.

Вишак угљених хидрата и протеина се претвара у хемијске спојеве триглицериде (који се састоје од угљеника, водоника и кисеоника), а који се потом складиште у ћелије масноће.

Како бисте изгубили сувишне килограме, значи да морате да разградите те триглицериде, што значи "откључати" угљеник који је складиштен у вашим масним ћелијама.

Да бисте изгубили 10 килограма масноћа, потребно вам је да удахнете 29 килограма кисеоника, произведете 28 килограма угљен-диоксида и 11 литара воде.

Од 10 килограма изгубљених масти, научници су открили како је 8,4 килограма било избачено дисањем као угљенмоноксид, чиме су заправо закључили како су плућа главни орган за губитак килограма.

Осталих 1,6 килограма изгубљено је у виду воде која се излучује путем урина, измета, зноја, суза и других тјелесних течности.