latinica  ћирилица
22/12/2014 |  07:49 | Аутор: СРНА

Обустава рада и протести просвјетара у Србији

У Србији ће просвјетни радници данас радикализовати штрајк тако што ће потпуно обуставити рад и неће држати часове, већ ће организовати протесте у Београду и свим већим градовима у земљи.

Представници репрезентативних синдиката просвјете најавили су да ће протест у Београду почети у 12.05 часова окупљањем на Тргу Николе Пашића, а затим ће услиједити шетња до Владе Србије и Министарства просвјете, пренијели су београдски медији.

Синдикати очекују да настава неће бити одржана у око 1.000 школа у Србији и истичу да не одустају од најважнијег захтјева да просвјета буде изузета од смањења плата у јавном сектору, које је већ почело, и да буду уведени платни разреди.

Просвјетни радници штрајкују од 17. новембра, од када се у већини школа настава одвија скраћено.

Синдикати су се одлучили за радикализацију штрајка, јер сматрају да су преговори с Министарством просвјете о штрајкачким захтјевима запали у "ћорсокак".

Рад ће бити потпуно обустављен само данас, а послије тога настава ће се одржавати у трајању од пола сата.

Синдикати просвјете планирају и да током седмице донесу одлуку да се прво полугодиште не заврши и ђацима званично не верфикује постигнути успјех, али ће ученици бити упознати са закљученим оцјенама.

За сада није познато да ли то значи да ће бити одгођен почетак другог полугодишта.

Протесте организују Унија синдиката просвјетних радника и још три синдиката - Синдикат образовања Србије, Синдикат радника у просвјети Србије и Грански синдикат "Независност".

Српски законски прописи у случају штрајка не предвиђају потпуну обуставу рада у школама, него је потребно обезбиједити минимум наставног процеса, односно час у трајању од 30 минута.

Ако наставници, односно стучни сарадници школе, не обезбиједе минимум процеса рада, директор школе покреће дисциплински поступак.