latinica  ћирилица
22/12/2014 |  08:01 | Аутор: Независне

Рукометаши БиХ из Мостара хватају залет за СП у Катару

Рукометна репрезентација БиХ данашњим окупљањем у Мостару почеће припреме за свој дебитантски наступ на Свјетском првенству, које ће од 15. јануара до 1. фебруара 2015. бити одржано у Катару.

Драган Марковић, селектор бх. тима, на припреме је позвао 23 играча, који ће се борити за 19 мјеста у авиону за Доху, пишу Независне.

Марковића ни овога пута нису заобишли проблеми с повријеђеним играчима. Повриједили су се Марко Панић и Никола Прце. Имају идентичне повреде скочног зглоба десне ноге, с тим што су Прцеови лигаменти боље прошли. Пукао је тек један, док је други напукао, тако да уз квалитетну терапију постоје шансе да Прце у другој фази припрема почне нормално тренирати. За разлику од њега, Панић није имао среће, па је још 18. децембра оперисао лигаменте и окреће се опоравку. На његову, али и на жалост стручног штаба, рукометаш француског Шамберија неће бити у Катару.

Стручни штаб бх. тима на првом тренингу у Мостару требало би да има 21. рукометаша. Фарук Вражалић због клупских обавеза долази 27. децембра, док је Прце под докторским надзором и покушава оспособити ногу. Остали су, у финишу првог дијела клупске сезоне, избјегли повреде и стижу здрави на почетак припрема. Ту је чак и Иван Карачић, који се успјешно опоравио након оперције сломљених прстију на обје руке.

"Најважније је да се нико више није пожалио на повреду и да на окупљању очекујем здраве играче. Први дио припрема искористићемо за доста тога. Биће свега помало - тактике, индивидуалног рада... С обзиром на то да су играчи доста уморни јер долазе након јако тешке полусезоне, радићемо и на стицању физичке спреме, али умјерено. Биће ово специфичне припреме, јер је потребно да будемо спремни за велике напоре на Свјетском првенству. Одиграћемо велики број утакмица у кратком периоду и неће бити нимало лако. Играће се на највишем нивоу, а не желимо изневјерити наше навијаче и цјелокупну јавност. Циљ нам је да прођемо у други круг, али крајњи резултат ће зависити од много тога. Тако да је рано давати неке детаљније прогнозе. Прије свега, надам се да ћемо старт турнира дочекати комплетни, без нових повреда", каже селектор Марковић.

Бх. рукометаши у граду на Неретви тренираће до 30. децембра, када ће добити два слободна дана за новогодишње празнике. Поновно окупљање заказано је за 2. јануар у Сарајеву. Након краћег боравка у Сарајеву, репрезентација ће 4. јануара отићи у Катар, гдје ће се припремати до прве утакмице на турниру против Ирана 16. јануара. Остали ривали БиХ у Групи Б су Аустрија, Македонија, Тунис и Хрватска.