latinica  ћирилица
22/12/2014 |  10:12 | Аутор: СРНА

Русија: Могуће смањење нафтне производње

Руско Министарство енергетике размотриће смањење нафтне производње као резултат актуелних економских тешкоћа, рекао је министар енергетике Александар Новак листу "Комерсант".

"Очекује се да ће наредне године нафтна производња достићи 525 милиона тона. Генерално, Министарство не одбацује ризик да се у актуелној економској ситуацији може смањити производња", рекао је Новак.

Према његовим ријечима, биће мања производња на великом броју нафтних поља, а повећање се очекује на пољима Приразломноје, Имилроскоје, Требс и Титов.

Говорећи о санкцијама Запада, Новак је рекао да "сада, када неки страни партнери напуштају руске пројекте против своје воље због санкција, морамо да рјешавамо два проблема истовремено - тражити нове партнере за експлоатацију поља и измјену технологије".

Он је рекао да су кинеске и индијске компаније показале велико интересовање за сарадњу на руским нафтним пољима, истичући да "су компаније из наших земаља бећ укључене у преговоре у том смислу".

"Што се тиче технологије, идентификоване су области приоритета за замјену увоза", рекао је он, преноси "Спутњик".

Санкције Запада против Русије посебно циљају сектор енергетике, ограничавајући извоз технологије за експлоатацију нафте из дубоких вода, са Арктика, те нафте из шкриљца.