latinica  ћирилица
22/12/2014 |  10:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачки политичари о суживоту, исламске пјесме за Божић

Њемачки политичари су, непосредно пред Божић, указали да би пјевање исламских пјесама у божићним црквеним богослужењима, и обрнуто - хришћанских у џамијама, могао бити један знак суживота и помирења и разумијевања међу религијама.

''Био би један добар знак мирног суживота, ако би се у црквама пјевала једна исламска пјесма, а у џамијама једна божићна'', рекао је данас таблоиду ''Билд'' посланик опозиционе партије "Зелени" Омид Ноурипоур, њемачки политичар, рођен 1975. године у Техерану.

Предсједавајући Центрталног савјета муслимана Аман Мазјек предложио је да се за вријеме божићне службе отпјева песма "Тала'а ал-бадру алаyна", оцијенивши да би то био један чудесни знак мира и саосјећања, док се Католичка и Евангелистичка црква официјелно о томе нису изјасниле, преносе њемачки медији, и пишу да сјеверноњемачке црквене заједнице желе о томе да разговарају.

У божићним службама се обично пјева пет до шест црквених пјесама, док у џамијама пјева само имам, указују њемачки медији.
И, док из редова њемачкх политичара долазе такви приједлози, дотле присталице Пегиде, демонсттрирају на њемачким улицама против исламизације земље.

Једна од посљедњих анкета таблиода ''Билд'', у контексту аткивности Пегиде показује да 58 одсто Нијемаца страхује од растућег устицаја ислама у Њемачкој, а ту забринутост дијели и 45, 7 одсто Нијемаца страног поријекла, док 28 одсто учесника анекте каже да се не плаши утицаја ислама у земљи.

Политички недјељник ''Шпигел'', међутим, оцјењује да је та бројка зачуђујуће висока и указује да је проблематичан начин постављања питања испитаницима, пошто се у самом питању, како се каже, указује да утицај ислама у Њемачкој расте.

Пегида (Патриоте Европе против исламизације запада), на чијем првом скупу је било 200, а на посљедњим чак више од 15.000 демонстраната, тема је озбиљног писања њемачке штампе.

Таблиод ''Билд'' је питао дрезденског политиколога Вернера Пацелта да ли се Нијемци преко Пегиде бламирају у свијету.
''Претежно, потпуно нормални људи иду на улице и демонстрирају... Ако политичка класа, што се тиче резултата, отворено буде говорила с народом о једној одрживој усељеничкој и интеграционој политици, онда ће се Пегида смањити'', рекао је Пацелт и упозорио да ће Пегида, међутим, расти, ако се настави с актуелним начином посматрања тог случаја.