latinica  ћирилица
22/12/2014 |  12:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Пакистан планира погубљења 500 осуђеника за тероризам

Пакистан планира да у наредним недјељама погуби 500 лица осуђених због тероризма, саопштили су данас званичници, пошто је влада укинула мораторијум на смртну казну у случајевима тероризма послије недавног масакра талибана у школи.
Талачка криза у Пешевару - Фото: AP
Талачка криза у ПешеваруФото: AP

Шест екстремиста је објешено од петка, док у земљи расте бијес због масакра који су извршили талибани у граду Пешавару, у коме је убијено 149 лица, укључујући 133 дјеце, пренијела је агенција АФП.

Послије најсмртоноснијег терористичког напада у историји Пакистана, премијер Наваз Шариф окончао је шестогодишњи мораторијум на смртну казну. Смртна казна је враћена за случајеве повезане с тероризмом.

"Министарство унутрашњих послова је завршило случајеве 500 осуђеника који су исцрпили све жалбе. Предсједник је одбио све њихове петиције за помиловање и они ће бити погубљени у наредним недјељама", рекао је АФП-у високи званичник владе који је желио да остане анониман.
И други званичник је потврдио информацију.

Од шест лица које су погубљене до сада, пет је било умијешано у покушај убиства тадашњег војног лидера Первеза Мушарафа 2003. године, док је један учествовао у нападу на главни штаб војске 2009. године.

Полиција, војска и паравојне формације распоређене су широм земље и на аеродромима, а у затворима је уведена црвена узбуна због погубљења и интензивирања војних операција против талибанских екстремиста у сјеверозападним племенским областима.