latinica  ћирилица
22/12/2014 |  12:53 | Аутор: РТС

Фотографије године читалаца „Националне географије“ (ФОТО)

Дупке пун вагон у метроу и млада жена у средини, а лице јој је освијетљено екраном паметног телефона, помоћу којег је мислима побјегла негдје другдје.

То је опис фотографије Брајана Јена, коју је „Национална географија“ изабрала као побједничку у надметању за овогодишњу „Најбољу фотографију читалаца“.

У трци за престижно признање налазило се више од 9.200 фотографија, које су биле подијељене у три различите категорије - људи, мјеста и природа.

Осим Брајанове побједничке фотографије која је такође тријумфовала у категорији „људи“, фотографија Тристана Јеа у термалном центру у Будимпешти проглашена је за побједника у категорији „Мјеста“, док је признање за фотографију природе отишло у руке Никол Камбре за фантастичну сцену афричког гнуа који ускаче у реку Мара у Танзанији.

Фотографи "Националне географије" Џон Станмајер и Ерика Ларсен осим што су додијелили признања у три главне категорије, издвојили су још 16 изузетних фотографија као почасне побједнике.

Новчана награда за прво мјесто износила је 10.000 долара и пут у сједиште "Националне географије" у Вашингтону гдје је плаћено учешће на годишњем фотографском семинару у јануару сљедеће године.