latinica  ћирилица
22/12/2014 |  12:55 | Аутор: Глас Српске

Да Винчијеви изуми који су били испред свог времена

Леонардо да Винчи највећу славу је стекао захваљујући изванредним сликама, попут "Мона Лизе" и "Посљедње вечере", али је овај ренесансни човјек био много више од изузетног сликара.

Да Винчи је био и врло креативан иноватор, а своје идеје скицирао је у свескама, од којих је већина сачувана послије његове смрти 1519.

Иако нема доказа да је било која од да Винчијевих справа била саграђена током његовог живота, нацрти које је направио су у најмању руку револуционарни.

Представљамо вам највеће да Винчијеве изуме, који су заиста били "ипсред свог времена":

Летећа машина
На стотине страница у да Винчијевом дневнику односи се на човјекову (не)способност летења. Његови нацрти за такозвану летећу машину, осмишљени су на основу анатомије птица и слијепих мишева.

Уређај никад није направљен, а и да јесте, вјероватно не би био успјешан. Наиме, машина није имала мотор, па је нејасно како би уопште успјела да се одвоји од земље. Такође, упитно је да ли би крила, која би "пилот" ручно помјерао лежећи унутар летјелице, заиста фунционисала како је да Винчи очекивао.

Оклопно возило
Један од његових најбогатијих мецена био је Лудовико Сфорца, тадашњи војвода милански, који је на крају 15. вијека морао да се брани од француске војске. Како би стекао наклоност Сфорце, да Винчи је дизајнирао низ разних инструмената и оружја, међу којима је било и оклопно возило.

Ријеч је о кабини на људски погон покривеној металним плочама, са прорезима кроз које би италијански војници могли да пуцају, а да не буду погођени од непријатељских снага.

Попут летеће машине, да Винчијево оклопно возило никад није саграђено, али је у далеко другачијем облику створено 400 година касније током Првог свјетског рата.

Ронилачко одијело
Да Винчи није био први проналазач који је дизајнирао одијело за дисање под водом. Ипак, његов нацрт је дефинитивно један од најбоље осмишљених у то вријеме.

Сачињено од коже, његово ронилачко одијело састојало се од јакне, панталона и маске са стакленим наочарима. Према његовим биљешкама, ваздух би се задржавао у кожној јакни и омогућавао дисање под водом.

Такође, он је мислио и на неке друге потребе под водом, па је предвидио и посебан контејнер за урин.

Митраљез
Да Винчи је дизајнирао оружје, које по много чему, личи на савремени митраљез. Ријеч је о необичној направи сачињеној од 33 мале пушке монтиране на рам који се окреће. Стријелац прелази с једне на другу пушку готово у тренутку.

Иако није аутоматско, ово оружје би свакако донијело значајан помак у артиљерији ренесансе. Ипак, никад није саграђено.

Човјеколики робот
Многи да Винчијеви изуми били су "прије свог времена", али је дизајн за човјеколиког робота заиста футуристички.

Под Сфорциним патронатом, да Винчи је осмислио "робота витеза" који би могао да помјера руке, врат, па чак и отвара и затвара уста.

Ова чудна лутка била је препуна каблова, а њом се управљало чекрком. Његови нацрти пронађени су тек 450 година касније, а роботичар Марк Росхајм направио је радни модел да Винчијевог витеза 2002.