latinica  ћирилица
22/12/2014 |  13:33 | Аутор: РТРС

Хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима" (ВИДЕО)

Већ пету годину Кабинет предсједника Републике организује донаторско вече „С ЉУБАВЉУ ХРАБРИМ СРЦИМА” с циљем прикупљања новчаних средстава како би се на тај начин пружила помоћ онима којима је заиста потребна. Ове године помоћ је намијењена изградњи родитељске куће за дјецу из Српске обољелу од малигних болести за коју је неопходно 800.000 КМ.

У жељи да се дјеци обољелој од малигних болести омогуће најбољи услови лијечења и најбоља дијагностика, третмани, њега, а родитељима едукација и информације, основано је Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести “ИСКРА”.

Према посљедњим подацима којима располаже ово удружење, на Одјељењу дјечије хематоонкологије у УБ Клинички центар Бањалука тренутно се лијечи седамнаесторо дјеце. На праћењу и терапији одржавања се налази 34 дјеце. Укупан број лијечених у посљедњих 10 година је 178.

Треба напоменути да се одређени број дјеце лијечи у здравственим центрима изван Републике Српске.

Један од проблема са којима се ови родитељи сусрећу је и немогућност континуираног боравка уз болесно дијете, а одржавање породичне атмосфере доказано побољшава општу здравствену слику дјетета, а тиме и већу шансу за изљечење. У Родитељској кући би се дјеца и њихови родитељи осјећали безбједно због близине болнице, али и опуштено јер се у Кући не спроводи терапија, нема бијелих мантила и љекарских визита.

Крај године је вријеме даривања, вријеме када се не заборављају они којима је потребна наша помоћ и подршка, те су се овогодишњој акцији одазвале бројне институције, појединци из културног, спортског и музичког живота како Републике Српске тако и из Србије.

На хуманитарној линији у току донаторске вечери јављаће се и музички гости Романа, Дадо Глишић, Јелена Томашевић, Жељко Самарџић, Владо Георгијев и Милиграм који ће и својом пјесмом са Трга Републике позвати све да позивом на број 1458 донирају једну марку за изградњу Родитељске куће.

Хуманитарни концерт ће се одржати 24. децембра на Тргу Републике испред зграде РТРС-а , а донаторско вече можете пратити на нашем програму од 20.10.