latinica  ћирилица
22/12/2014 |  14:28 | Аутор: РТРС

Вилнев: Деби Ферстапена је увреда за Формулу 1

Шампион Формуле 1 из 1997. године Жак Вилнев рекао је да је деби Макса Ферстапена у шампионату наредне сезоне увреда за спорт.

Ферстапен ће постати најмлађи возач у историји Формуле 1, пошто ће возити за Торо Росо са само 17 година, пише Б92.

"Да ли би требало да кажем истину? Мислим да је Макс увреда за Формулу 1? Да ли у Ред Булу схватају да стављају дијете у болид Формуле 1?", рекао је Вилнев.

Одлуку Ред Була, односно екипе Торо Росо, критиковали су многи, зато што Ферстапен има само једну сезону у једносједима иза себе, а пре тога је једино возио картинг. Због тога је Свјетска аутомобилска федерација одредила старосну границу од 18 година, која ће почети да важи 2016. године, али Вилнев сматра да то није довољно.

"Граница би требало да буде 21 година. Не сумњам да је он брз, али нема никакво искуство. Ево, ја сам стигао у Формулу 1 са 25 година, а прије тога сам побеђивао у Индикару. Прије него што се борите за живот са другима, морате да учите, а Формула 1 није та која треба да учи. Треба да стигнете у Формулу 1 као побједник и са доста искуства. Формула 1 није мјесто за развој возача", истакао је Вилнев.

Бивши возач Вилијамса истиче да су данашњи болиди превише брзи и лаки за вожњу, па самим тим не могу да пруже велики изазов возачима као што је Ферстапен, што шкоди имиџу Формуле 1.

"Деби једног 17-годишњака је негативна порука за Формулу 1 и мислим да реакције нису биле толико позитивне, колико је Ред Бул очекивао. Ферстапен је стигао, одрадио десет кругова и одмах изгледа сјајно. Изгледа као да скоро свако може да вози болид Формуле 1, док су у вријеме мог оца возачи сматрани за хероје за воланом немогућих чудовишта. Формула 1 ме је импресионирала када сам стигао, чак иако сам дошао из Индикара. Али, ова Формула 1 није узбудљива, болиди изгледају споро", нагласио је Канађанин.