latinica  ћирилица
22/12/2014 |  14:34 | Аутор: Б92

ФИФА и Блатер воде тајне разговоре

Високи челници ФИФА и предсједник Свјетске фудбалске федерација Јозеп Сеп Блатер воде тајне разговоре око будућности првог човјека ФИФА, преноси Би-Би-Си.
Сеп Блатер - Фото: ФОНЕТ
Сеп БлатерФото: ФОНЕТ

Како се наводи, представници свих Конфедерација започели су разговоре о Блатеровој будућности на челу ФИФА у октобру, на обиљежавању 150. година ФА Енлеске.

Упркос константним оптужбама за мито и корупцију, Швајцарац је најавио да ће се у мају наредне године кандидовати за свој пети мандат.

Такође, током састанка у Манили, Блатер је рекао да има подршку пет од шест федерација који конституишу ФИФА.

Иако се у посљедњих неколико мјесеци ситуација смиривала, све је поново кулминирало оставком предсјеника Етичког комитета ФИФА Мајкла Гарсије, послије одбијања челних људи ФИФА, на челу са Блатером, да јавно прикажу извјештај о корупцији приликом додјељивања наредна два Мундијала – 2018. Русији и 2022. Катару.

Током посљедњих година скандали који се повезују с врхом ФИФА, али и самим Блатером, све су чешћи, па остаје да се види да ли ће 78-годишњи Блатер истрајати у намјери да поднесе пету кандидатуру. Ако одустане од примарне идеје, постоји могућност да подржи неког од кандидата конфедерација које му пружају подршку.

Најгласнија у критикама је Европска кућа фудбала (УЕФА), а председник Мишел Платини, који је истакао да га не занима мјесто првог човјека ФИФА, сматра да Блатер, ако има и мало морала и части, не би требало да се кандидује. Према информацијама из Женеве, кандидат УЕФА требало би да буде принц Али од Јордана.